Ebi van der Sluijs (87) kijkt zonder wrok terug op tijd in Jappenkamp

Bij de Kunstkring in Ommoord is een presentatie gegeven door de 87-jarige Ebi van der Sluijs over haar tekeningen die zij op 12-jarige leeftijd maakte in een Jappenkamp. Omdat het redelijk uniek is dat zulke illustraties nog in beheer van de tekenaar zijn, gingen we op de koffie bij Ebi om te spreken over de tekeningen die zij 75 jaar geleden maakte.

“Gelukkig heb er ik geen vervelende ervaringen aan over gehouden.”, aldus Ebi wanneer ze kijkt naar haar tekeningen. “Mijn ex-echtgenoot, die al enige tijd is overleden, had helaas later in zijn leven wel last van een zogeheten kampsyndroom. Mij is dat gelukkig bespaard gebleven.”

Eén van de voornaamste redenenen dat Ebi er nooit last van heeft gehad, is volgens haar omdat ze juist aan het tekenen was: “Naast het feit dat ik nooit echte vervelende dingen heb gezien, kon ik de rest ook wel van me af tekenen of schrijven. Dat heeft wel geholpen.”

Volgens Paul Fransen van de Kunstkring in Ommoord, is het een bijzondere verzameling: “Ik heb zelf ook voorouders uit Nederlands-Indië, dus zodoende kwam ik met Ebi in contact en vroeg ik haar een presentatie te geven. Veel van dit soort tekeningen zijn immers verloren gegaan of waren vaak niet meer in het bezit van tekenaars zelf.”

Ondertussen reageert Ebi nuchter wanneer gevraagd wordt wat ze nu echt voelt bij deze tekeningen: “Natuurlijk was het niet fijn, maar ik ben nu eenmaal gewend om overal en nergens te wonen. Ik was die paar jaar even het comfort kwijt van een normaal huis, maar al met al zijn de vreselijke dingen mij gelukkig bespaard gebleven.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat