Een frisse duik nemen in het water bij het Tuschinskipark? Dan riskeer je een boete

Het leek de nieuwe zwemhotspot van Rotterdam, maar zwemmen in het water van het Tuchinskipark blijkt toch echt verboden te zijn. Handhavers zijn druk met waterratten te wijzen op de risico’s van een duik nemen in natuurwater en in de toekomst moeten verbodsborden bij de Coolhaven daar aan bijdragen.

Het Tuschinskipark, voorheen bekend als het Coolhavenpark, is nog niet af maar nu al een flinke hotspot. Veel Rotterdammers zoeken deze warme dagen verkoeling in het water van de Coolhaven maar het leidde ook tot de vraag of een duik nemen daar wel is toegestaan. Zo heeft de politie de afgelopen dagen al verschillende keren mensen uit het water gehaald. Onder meer de binnenvaartschepen kunnen de zwemmers namelijk in de problemen brengen. “Deze schepen kunnen een zodanige stroming veroorzaken dat het gevaarlijk wordt”, vertelt Stephan Bierhoff van Toezichthandhaving Rotterdam. “Ik snap dat het lekker weer is en we doen het echt niet om mensen te pesten, maar het kan gewoon gevaarlijk zijn.” Omdat het water niet is aangemerkt als officiële zwemwaterlocatie, wordt daarnaast ook de waterkwaliteit niet gecontroleerd en kan er sprake zijn van gezondheidsrisico’s.

Boetes
De wijkagenten hebben er genoeg werk aan. Meerdere keren per dag moeten zij langs de Coolhaven om daar mensen uit het water te vissen: “Het mag gewoon niet, nergens in de stad.” Dat de inrichting van het park lijkt uit te nodigen tot zwemmen ligt volgens wijkagent Sonja Blaauw dan ook aan de eigen interpretatie van de parkbezoekers. Volgens haar hoeven er dus ook geen borden neergezet te worden: “Je mag ook niet drinken op straat, maar daar hoeven we toch ook geen bord voor neer te zetten op elke straathoek. Inmiddels zijn er al een aantal boetes uitgeschreven: “Sommige mensen weten niet dat het niet mag, andere wel en die doen het toch.” Gelukkig, zijn er nog geen gevaarlijke situaties tussen zwemmers en schepen ontstaan in de Coolhaven.

Zwempartijtjes bij het Tuschinskipark lijken ook de komende tijd in het water te vallen. Volgens de gemeente is er geen oplossing om zowel de binnenvaart als de Rotterdamse waterratten in de toekomst samen het water van de Coolhaven te laten gebruiken. Rotterdammers die toch willen zwemmen, worden aangeraden om de website zwemwater.nl te raadplegen.