‘Een gezegend offerfeest: moge het vrede en respect brengen’

Afgelopen zondag 11 augustus is het Offerfeest begonnen. Voor moslims vangt het ochtendgebed iets na zes uur in de ochtend aan, waarna een uur later direct het offerfeest gebed volgt. Mustafa Azmaz is bestuurder van de Ayasofya moskee aan de Mathenesserdijk en geeft een inkijk in hoe hij het feest viert.
Tientallen mensen verzamelden zich in de vroege morgen bij de Ayasofya moskee voor het offerfeest gebed en de preek van de imam. “We zijn daarna bij mijn zus uitgenodigd in Rotterdam Zuid om als familie het offerfeest te vieren”, begint Mustafa. Na het gebed volgt de preek van imam Selim Saldiran. “Tijdens het offerfeest vieren we eigenlijk het leven van Ibrahim. Hij heeft vele offers moeten brengen in de naam van God. Zo had God hem zelfs gevraagd zijn zoon te offeren. Hier was hij ook toe in staat, maar op het punt dat hij dat ook echt zou doen, was hem een schaap gegeven. Dat kon hij in plaats van zijn zoon offeren. Dat gaat door tot vandaag de dag. Nu brengen miljoenen moslims van over de hele wereld ook nog steeds offers uit. Of ze doen dat zelf of ze sturen dat naar andere minder bedeelden”, legt de imam uit.

“Wij als familie geven dat weg”, vervolgt Mustafa. “Het offerfeest betekent voor ons ‘samen delen’. Wij hebben elke dag al beschikking over vlees en dus geven wij het weg aan mensen die dat niet hebben”, licht hij toe. Eenmaal bij zijn zus aangekomen, rinkelt de deurbel aan een stuk. Steeds meer familieleden druppelen binnen en de tafel wordt gevuld met eten. Maar niet vanzelf. “Ik heb heel veel kritiek op dit systeem. Dat de mannen zitten en de vrouwen aan het werk zijn. Dus kom op mannen”, oppert een van de vrouwen. De mannen schromen niet om direct de handen uit de mouwen te steken. “Eet smakelijk allemaal”, zegt Mustafa als de tafel vol staat met een heerlijk feestmaal.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter