Een leven voor en na de oorlog als Joodse Rotterdammer

Joost van Cleeff is een Joodse jongen van tien jaar oud als de oorlog uitbreekt. Na jaren van onderduik overleeft hij de oorlog. Na 1945 vertrekt hij naar de Verenigde Staten voor een korte periode om vervolgens de rest van zijn leven in Rotterdam te wonen.

Vanuit zijn stoel met uitzicht op het centrum vertelt meneer van Cleeff over het verleden. ‘’Ik weet nog goed hoe mijn grootmoeder en ik naar buiten keken en een grote rookpluim zagen in de verte.’’ Het was toen 14 mei 1940 en hij woonde in Scheveningen waar vandaan het bombardement op de stad van ver te zien was.

En zo heeft meneer van Cleeff veel herinneringen aan zijn leven tijdens de oorlog. Hij bezoekt het Joods Kindermonument op Kop van Zuid waar hij bekende namen ziet staan. Ook bezoekt hij voor het eerst het monument van Loods 24 waar familieleden van hem op transport naar concentratiekampen zijn gestuurd. ‘’Ik zie deze plek voor het eerst met mijn eigen ogen en dat vind ik heel bijzonder,’’ vertelt hij bij Loods 24.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat