Een onschuldig compliment of lastigvallen? Rotterdammers reageren op straatintimidatie

Volgens een onderzoek van het CBS wordt twee op de drie jonge vrouwen wel eens lastiggevallen op straat. De gemeente Rotterdam wil al langere tijd BOA’s inzetten om naroepen tegen te gaan, maar dit mag niet van de rechter. Wij vragen Rotterdammers waar volgens hen het verschil zit tussen een compliment en intimidatie.

“Gewoon een praatje maken of zeggen dat iemand er leuk uit ziet moet natuurlijk kunnen,” zegt één van de Rotterdammers. “Maar sissen of fluiten, of iemand uitschelden als je geen reactie krijgt vind ik echt laag.” Een jonge vrouw is het hiermee eens. Zij vindt dat je best je mening mag geven, maar niet als dat ervoor zorgt dat anderen zich onveilig voelen.

“Ik denk dat iedereen wel weet hoe je iemand met respect moet benaderen”, zegt een voorbijganger. “Wat verwacht je überhaupt dat er gebeurt als je zomaar naar iemand schreeuwt?” Het idee van de gemeente Rotterdam om undercover BOA’s rond te laten lopen gaat volgens de rechter tegen de vrijheid van meningsuiting. “Aan de ene kant snap ik het wel, maar je kan toch best bedenken wat je wel en niet mag zeggen?” Iedereen is het over één ding eens: roepen, fluiten en sissen kan niet. “Als jij iemand nafluit, heb je gewoon geen respect voor anderen.”