Een rondje langs de Rijnhaven; nieuw strand begin van toekomstig stadspark

De nagenoeg lege Rijnhaven ligt er sinds het begin van deze maand drastisch anders bij. Ruim 600.000 kubieke meter zand vult een derde van één van de oudste havens langs de Nieuwe Maas. In de toekomst moet hier plek zijn voor zeker 3000 woningen en veel nieuwe horeca en winkels. Ofwel; een nieuw stadscentrum volgens de gemeente Rotterdam.

Dat de Rijnhaven een flinke metamorfose krijgt is al langer bekend, maar nu er strand in zicht is, begin je het pas echt te zien. Sinds 2015 is de haven leeg en liggen er hier geen binnenvaartschepen meer. De enige schepen die er nu nog komen, komen voor de Codricofabriek. In 2021 kwamen de Floating Offices, een ponton met kantoorruimte.

Lees ook: Zo komt het grote park (met stadsstrand!) bij de Rijnhaven eruit te zien

Duurste stadsproject ooit
De herinrichting van de Rijnhaven is met 57,4 miljoen euro het duurste stadsproject ooit. In het nieuwe stadscentrum komen nieuwe woontorens te staan variërend van 100 tot 250 meter. De inspiratie voor het project komt overigens door de (her)ontwikkeling van de haven van Buenos Aires. Daar werden de vervallen loodsen van Puerto Madero omgetoverd tot woningen, galeries en restaurants.

Lees ook: Fotomuseum ontvangt 38 miljoen voor Santos Pakhuis: ‘Fantastisch’

Het is trouwens (nog) niet toegestaan om op het strand te staan of te zwemmen. Het water is ondiep en het zand moet zeker nog een jaar inklinken.

Bekijk hier een 3D-model van de toekomstige Rijnhaven

In 2023 en 2024 wordt de haven nog verder gedempt. In totaal komt er 1,3 miljoen kuub zand te liggen. Vrijdag 25 augustus wordt het nieuwe stukje land wel alvast ‘officieel’ eigendom van de stad. Dan plant wethouder Chantal Zeegers een vlag.