Een stukje Marokko in Rotterdam

Op cultureel festival Djemaa El Fna worden alle zintuigen geprikkeld. Het Museumpark was voor de vijfde keer toneel van dit Marokkaans geïnspireerd festival. Festivaldirecteur Joost Maaskant kijkt terug op een zonnige en drukke editie.

Maaskant is geen onbekende in Marokko. Hij is er vaak geweest en zijn reizen naar dit land waren ook de inspiratiebron voor het festival. “Ik kom uit Rotterdam en dacht, waarom zie ik mijn buurman nooit op een festival? Dus we dachten: laten we dit organiseren.” Vijf edities later is Djemaa El Fna een begrip geworden in de Marokkaanse cultuur in Rotterdam.

Als reden geeft Maaskant het feit dat het een festival is waar verschillende culturen elkaar tegenkomen. Naast Surinaamse, Indische en Chinese eetkraampjes is er ook een gevarieerd randprogramma met zang, dans en spoken word. Schrijver Derek Otte trad op en heeft veel met Marokko. “Ik ben er vaak geweest op vakantie en veel vrienden van me hebben hun roots daar liggen. Ik vind het een tof land en als er een plek in Nederland is waar de sfeer van Marokko wordt geëvenaard is dat hier.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat