Einde van Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië herdacht op de Boompjes

Het is alweer 74 jaar geleden toen de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië definitief voorbij was. Sinds enkele jaren wordt 15 augustus jaarlijks herdacht in Rotterdam. Voor de stichting die de herdenking organiseert is dit jaar extra bijzonder, want sinds deze editie hebben zij een nieuwe voorzitter.
“Uit respect voor mijn ouders doe ik dit, als een soort plicht, want dit verleden is belangrijk”, zegt Marie Thérèse Woltering, de nieuwe voorzitter van de stichting over de herdenking. “Er is heel lang niet over gesproken, maar de afgelopen jaren groeit het bewustzijn”, vervolgt ze.

Ook andere aanwezigen vinden het belangrijk dat de herdenking plaatsvindt. “Zelf is mijn oom tijdens de oorlog omgekomen, omdat hij niet wilde werken voor de Japanners”, zegt een man. Een andere toeschouwer voegt toe: “Ik was lange tijd niet echt bezig met mijn roots, tot een jaar of tien geleden. Nu zie ik pas in hoe belangrijk het is voor mijn identiteit.”

Tijdens de herdenking werd daarom ook het boek ‘Vergeten Vergeten Verhalen’ uitgereikt aan loco-burgemeester Bert Wijbenga. “Er kan namelijk nog steeds meer aandacht voor komen”, vervolgt Woltering. “Maar het is een proces dat op natuurlijke wijze zal groeien denk ik.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat