Eindelijk een legale as-uitstrooiplek voor Hindoes: ‘Voel trots tot aan mijn kruin’

Na jaren lobbyen is het zover, de Hindoestaanse gemeenschap in Rotterdam heeft een plek toegewezen gekregen op het Eiland van Brienenoord waar legaal as mag worden uitgestrooid. Een grote wens van de Hindoegemeenschap gaat in vervulling.

Anil Jagroep is al jaren bezig om een plek gerealiseerd te krijgen. Afgelopen zondag 26 februari was het eindelijk zo ver. Op het Eiland van Brienenoord komt een stijger met een drijvend ponton, zodat er legaal as uitgestrooid kan worden. Met een speciale ceremonie wordt de plek ingewijd. “Wij zullen tijdens deze ceremonie moeder aarde om zegeningen en gunsten vragen, zodat de verstrooiingen in de toekomst in reinheid en in zuiverheid kunnen gebeuren”, legt Anil Jagroep, voorzitter stichting Asverstrooiing Rotterdam, uit.

De plek is voor iedereen bedoeld, dat is ook in het coalitieakkoord opgenomen, maar in het bijzonder voor de Hindoegemeenschap, zodat de verstrooiing in stromend water terecht kan komen. “Stromend water is belangrijk omdat dat zich zal mengen met de zeven zeeën en uiteindelijk in de heilige rivier Ganges in India terecht zal komen”, geeft Anil aan.

Naast Anil, de priesters en anderen is ook radiopresentator Deepak Baidjnath aanwezig van AmorFM. “Ik ben heel trots en blij dat dit in Rotterdam kan. Ik kom uit Rotterdam en om via mijn stad weer in de Ganges in India terecht te komen is geweldig!”