Erasmusbrug kleurt oranje voor campagne ‘Stop geweld tegen vrouwen’

Om klokslag 20.30 uur zal de Erasmusbrug de lichten uitschakelen.

De Erasmusbrug kleurt op zaterdag 25 november oranje in het kader van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, die in 1960 is ingesteld door de Verenigde Naties. Dit op verzoek van Zonta Club Rotterdam, de Rotterdamse tak van de internationale serviceclub Zonta International, en UN Women Nederland. 

Over de hele wereld kleuren gebouwen oranje deze dag, die ook wel bekend staat als Orange Day. Dit jaar worden het naar verwachting weer meer dan 100 landmarks wereldwijd uitgelicht, waaronder de piramides in Egypte, de Brandenburger Tor in Duitsland, de Niagara Falls in Canada, de Tafelberg in Zuid-Afrika én dus onze Erasmusbrug in Rotterdam.

Zonta Club Rotterdam en UN Women vragen aandacht voor het geweld tegen meisjes en vrouwen , want nog steeds zijn vrijheid en het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen geen vanzelfsprekendheid. Overal ter wereld zijn vrouwen vaker slachtoffer van seksueel geweld dan mannen, ook in Nederland. Uit onderzoek in 2014 bleek bijna driekwart van de Nederlandse vrouwen ooit seksueel geïntimideerd te zijn, dit komt neer op 4,3 miljoen vrouwen, en 1 op 10 verkracht. Ook online is er intimidatie, een derde van de jonge vrouwen (18-29 jaar) heeft een vorm van cyberintimidatie meegemaakt.

Zonta says NO to Violence Against Women is de jaarlijkse internationale campagne om geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen en actie te ondernemen om dit geweld wereldwijd te beëindigen. De campagne start op 25 november, Orange Day, en eindigt op 10 december, de dag van de Rechten van de Mens.

In verschillende steden in Nederland delen leden van Zonta rozen uit tegen geweld. Ook in Rotterdam. Hierna verzamelen de leden zich bij restaurant Prachtig onder de Erasmusbrug die rond de klok van vijf oranje uitgelicht zal worden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat