Festival Gezond Verstand in Delfshaven: ‘Ontdekken wat er in jouw wijk gebeurt als het gaat om psychische kwetsbaarheden’

In Delfshaven vindt voor de derde keer Festival Gezond Verstand plaats. Geen festival met harde muziek, maar met twee weken lang theatervoorstellingen, gezamenlijke maaltijden, yoga, wandelingen en Natafelen. Bij laatstgenoemde worden er gesprekken gevoerd over verschillende onderwerpen binnen mentale gezondheid. “Heel veel mensen hebben er wel mee te maken en niet iedereen is daarmee een probleem.”

Dennis is een van de initiatiefnemers van het uit de hand gelopen bewonersinitiatief Zorgvrijstaat. Vanuit Zorgvrijstaat is ook het festival georganiseerd. “Het gaat over je mentale gezondheid en je mentale veerkracht”, vertelt Dennis. “De wijk biedt ook heel veel op dat vlak en dat willen we eigenlijk met het festival laten zien.”

Een van de onderdelen van Festival Gezond Verstand is Natafelen, waarin buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan over het leed van een late diagnose. “Dat kun je vertalen als dat je al heel lang rondloopt met de gedachte dat je wat mankeert, maar in het geval van Michael duurde het tot zijn zestigste voordat iemand er een naam op ging plakken”, vertelt gespreksleider Yvonne over gastspreker Michael. Hij kreeg begin dit jaar te horen dat hij waarschijnlijk ADHD heeft.

Ervaringsdeskundige Michael introduceerde tijdens het Natafelen het onderwerp ‘late diagnose’ met zijn persoonlijke verhaal. “Ik denk dat het voor Zorgvrijstaat heel belangrijk is dat mensen van buiten kunnen zien wat er hier gebeurt. Er wordt niet geoordeeld en niet ingekaderd. Voor ons is altijd het probleem hoe je mensen bereikt. Hoe bereik je iemand die misschien iets heeft om met andere mensen te praten?”

Yvonne vindt Zorgvrijstaat heel belangrijk voor de wijk. “Zoals we nu weer het Festival Gezond Verstand organiseren, daar kun je als wijkbewoner ontdekken wat er in jouw wijk allemaal gebeurt als het gaat om psychische kwetsbaarheden. Waar kun je terecht voor een beetje hulp, waar kun je terecht voor een goed gesprek, waar kun je terecht om met z’n allen te eten?”