Fotograaf Jin Yuen loopt podcast route en legt Noordereiland vast in bijzondere fotoserie

De Nieuwe Waterweg bestaat 150 jaar en dat wordt gevierd. Geïnspireerd op de OPEN Rotterdam podcast serie Waterwegverhalen vragen wij vijf Rotterdamse fotografen om vast te leggen hoe het is om te wonen en werken langs de belangrijkste rivier van Rotterdam. In dit eerste artikel spreken we Jin Yuen, een Kantonese beeldend kunstenaar uit Katendrecht die het voor hem nostalgische Noordereiland herontdekt terwijl hij luistert naar het verhaal van Fadime Oguz-Nolen.

Fadime is eigenaresse en uitbater van misschien wel de bekendste en meest geliefde lunchroom van het Noordereiland: Fadi’s. “Fadime vertelt hoe het voor haar was om uit haar comfortzone te komen en haar Turkse community te verlaten om een zaak te openen op het eiland. Dit is voor mij heel herkenbaar. Omdat iets nieuws beginnen soms betekent dat je je vertrouwde nest uit moet”, vertelt Jin.

Over de fotograaf

Jin studeert aan de Willem de Kooning Academy en baseert zijn werk op zijn cultuur, generationele trauma’s en de opofferingen die zijn voorouders maakten om hem een toekomst te bieden. “Fotografie is mijn manier om naar de wereld te kijken zonder mijzelf er mee te bemoeien. Mijn werk is intens en sociaal. En het is nice om dan eventjes op te laden door te observeren. Het is een soort van meditatie.”

1 homecoming

Wat betekent het Rotterdamse water voor jou?

“Voor mij heeft water een mooie betekenis. Ik denk aan hoeveel mensen met een migratieachtergrond hierheen zijn gevaren om een nieuw leven op te bouwen. Ik ben dichtbij Hongkong geboren en was heel jong toen ik in Rotterdam kwam wonen. Een groot deel van mijn jeugd woonde ik in Katendrecht wat ook vlakbij het water ligt.”

Hoe goed ken jij het Noordereiland?

“Voor mij was het niet zo een diep verhaal. Toen ik klein was ging ik op het Noordereiland naar de tandarts. Dus ik kende de route al. Op een oudere leeftijd ging ik erheen om foto’s te maken. Het is net een dorp voor rijke mensen, dichtbij de stad.”

Wat vond je van het gesprek met Fadime?

“Heel bijzonder! Het leek alsof ik naast Fadime liep tijdens het wandelen van de route. Ik zag precies dezelfde plekken die zij beschreef. Het was alsof ik een intieme herinnering naleefde.”

Wat is je het meest bijgebleven uit de podcast?

“Ik vond het mooi om te horen dat Fadime één restaurant heeft op het Noordereiland maar niet groter of meer wil hebben. Voor haar is het veel belangrijker om de interactie aan te gaan met de community van het Noordereiland dan groter worden. Dit is voor mij heel herkenbaar. Toen ik in Rotterdam kwam wonen miste ik het gevoel van een community en dat kreeg ik niet in mijn eigen wijk. Daarom ben ik het net als Fadime ergens anders gaan zoeken. Ook al woont ze in Vreewijk, Noordereiland is haar eiland.”

Waarom heb je gekozen voor deze fotoselectie?

“Deze selectie vind ik een goede balans tussen het begin van het eind van de route. Het zijn foto’s en momenten van mensen die je zal terugzien als je zelf ook de route loopt. Alsof je een herinnering doorloopt. Ik probeer alles te fotografen op een vormloze manier en stel mijn camera zo in dat al mijn foto’s een andere look hebben. Dit vind ik een stuk interessanter. Het formaat is breedbeeld en heel cinematografisch. Hiermee probeer ik een dramatisch effect te creëren. Het maakt het veel echter, alsof je door twee ogen kijkt. Hierdoor kan je tot heel ver zien.”

Is je blik op de Nieuwe Waterweg veranderd na het beluisteren van de podcast en het volgen van de route?

“Ik weet niet of mijn blik veranderd is, maar ik vind het nu interessant om na te denken over iemands favoriete route als ik door de stad loop. Zo stel ik mezelf de vragen: Welke route neem jij?, Welke herinnering heb je er aan en welk nostalgisch gevoel roept het bij je op? Misschien is er wel wat moois of pijnlijks gebeurd. Wat voor mij fijn is, is voor een ander verdrietig en dat vind ik er zo interessant en mooi aan.”

Benieuwd naar Fadi’s verhaal? Luister hier de podcast terug.

In 2022 vieren we het 150 jarig bestaan van de Nieuwe Waterweg. OPEN Rotterdam maakte in samenwerking met Dore van Duivenbode en Inge Janse de vijfdelige podcast serie Waterwegverhalen waarin de verhalen verteld worden van Rotterdammers die langs de rivier wonen. Beluister alle afleveringen van de podcast terug op de kanalen van OPEN Rotterdam.