Foto’s bebaarde mannen in Rotterdam-West

Na Amsterdam (2015), Antwerpen (2016) en Brussel (2017) is er ditmaal een Rotterdamse versie van de foto-expositie Hipster/Muslim. Het project wordt georganiseerd door het collectief GET ME. De expositie is te zien in Rotterdam-West, waar de bedenker en voortrekker van het collectief vandaan komt. De Irakees-Koerdische Shirin Mirachor kwam op het idee voor de fotoreportages toen ze zich realiseerde dat baarden wel eens de gemene deler konden zijn tussen hipsters en moslims.

Hipsters en moslims zijn de minderheden die de wijken waar de gentrification heeft toegeslagen het drukste bevolken. Zowel in Rotterdam-West als Amsterdam-West en de Antwerpse en Brusselse wijken Borgerhout en Molenbeek zie je dezelfde tendens

van jonge, creatieve twintigers die in wijken gaan wonen die oorspronkelijk door allochtonen bewoond werden.

Hierdoor worden de wijken voornamelijk bewoond door minderheden, veelal hipsters en moslims. Het collectief GET ME organiseert de tentoonstelling Hipster / Muslim waarin een aantal jongeren uit de wijk worden geportretteerd en geïnterviewd over identity in duo’s van een hipster en een moslim. Het duo wordt twee keer gefotografeerd, een keer in hun eigen kleding en een keer in elkaars kleding, aan de kijker rest de vraag wie is de hipster en wie de moslim. De realiteit is dat het verschil vaak niet te zien is.

Shirin Mirachor en GET ME willen hiermee een discussie op gang brengen oven identiteit en stereotypering. De tentoonstelling is tot 8 maart te zien op het Middellandplein.


HIPSTER/MUSLIM: ROTTERDAM/ROTTERDAMWEST from Get Me on Vimeo.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat