Fred brengt met zijn ‘hondenhok’-tv sfeer van weleer naar Houweling Telecom Museum

Fred Hoogsteder is gepensioneerd technicus. Hij werkte jarenlang met elektronica in verschillende Rotterdamse theaters en heeft nu zijn eigen zaak in Rotterdam Noord.

Freds vader kocht in 1953 als allereerst van zijn straat een tv. De hele buurt kwam dan ook tv kijken bij Fred thuis. Dat de mensen van de studio in Hilversum, zo door een draadje op een scherm voor zijn neus verschenen was fascinerend voor Fred en die interesse heeft hij nooit losgelaten. Nu gaat hij langs ouderen om ze even mee terug te nemen in de tijd.

Zo was hij woensdag in het Houweling Telecom Museum in Rotterdam Noord. Hij toonde daar oude beelden van onder meer Elvis Presley. “Ik zou willen dat de tijd teruggeschroefd kon worden”, zegt een van de toeschouwers die Fred vol passie ziet vertellen over televisie van rond de jaren ‘50 en ‘60. Bij haar herleeft het gevoel weleer weer helemaal door Fred. Hij is een gepensioneerd technicus en heeft in de loop der jaren vele oude elektronica verzameld. “Mijn kinderen zeiden: ‘Je moet iets met die teringzooi gaan doen, want als jij straks omvalt, weten wij niet wat we ermee moeten.’ Dus toen ben ik het maar gaan repareren en oude marktjes, vintage marktjes, af gegaan”, vertelt hij.

Hij ontdekte er iets moois. “Ik stond daar met veel van die oude televisies die gewoon aanstonden. Mensen keken ernaar met een glinstering in hun ogen. Met een blik van herkenning. Sommigen herkenden de liedjes die werden afgespeeld of zeiden zelfs dat ze vroeger hebben gedanst op die muziek en hun man zo hebben leren kennen. Toen dacht ik: daar moet ik iets mee. En toen ben ik met een oude televisie langs verzorgingshuizen gegaan om ouderen een uurtje nostalgie aan te bieden”, besluit Fred enthousiast.