Fysieke winkel Wattnou failliet; online verder

De lampenwinkel Wattnou op de Nieuwe Binnenweg is failliet. Door veranderend consumentengedrag is de fysieke winkel “niet meer houdbaar”, zegt eigenaar Derk van Mameren. Wattnou blijft wel actief in Rotterdam vanaf hun logistieke locatie aan de Veilingweg in Kralingen-Crooswijk en online via de website.

De winkel is in 2016 nog uitgebreid en dat was toen een verstandige keuze, volgens Van Mameren. “Als je een groter assortiment kan bieden, heb je meer bestaansrecht. Maar de laatste twee jaar komen er steeds meer mensen alleen voor gratis advies en kopen vervolgens de producten goedkoper op internet. Ze zeggen dan na een half uur uitgebreide uitleg: ‘Hier staat de lamp voor 135 euro en jij verkoopt hem voor 150 euro… Ik wil hem goedkoper.’ Daar kunnen we niet tegen opboksen. Zo’n pand aan de Binnenweg is een paar duizend euro per maand, personeel, verzekeringen…”

Toch denkt Van Mameren niet dat de fysieke winkel ophoudt te bestaan. “Ik heb altijd gezegd: ‘De winkelstraat verdwijnt niet.’ Er is behoefte aan advies en persoonlijke service, maar ik heb natuurlijk geen glazen bol. De marges staan onder druk, consumenten brengen veel makkelijker iets terug of kijken fysiek en kopen online. Ik weet niet wat die trend in de toekomst brengt…”

Studenten van het Grafisch Lyceum hebben voor de serie ‘Anders Nog Iets?’ een portrettenreeks gemaakt van Rotterdamse iconen in het straatbeeld en het veranderende winkellandschap van Rotterdam. De serie is gebaseerd op het boek Het boek Andersnogiets? De wereld achter de Rotterdamse winkelpui van Annemarie Mosterd.

De aflevering met Wattnou is inmiddels ingehaald door de tijd, maar geeft wel een leuke inkijk in de winkel.

UPDATE:
Inmiddels is er weer een fysieke Wattnou-winkel. De winkel van 100 vierkante meter vind je aan de Veilingweg 48.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat