Geboren Kapenees vereeuwigd op de muren van Katendrecht

Dick van Bergem is een rasechte Kapenees die al sinds de jaren 40 op Katendrecht woont. Hij heeft alle goede en slechte tijden meegemaakt en sinds twee weken is hij letterlijk vereeuwigd aan een wand op Katendrecht. We gingen op stap met de nuchtere Kapenees die tegenwoordig te aanschouwen is in zijn eigen wijk

“Ik was het in het begin er niet zo mee eens dat ze ongevraagd deze schildering op de wand gingen namaken…maar als ik achteraf zo kijk ben ik toch wel een beetje trots.”, aldus Dick van Bergem die bij het bespreken van de wandschildering het woord nuchterheid een nieuwe definitie geeft. Zo bijzonder vindt hij het allemaal niet, en ook de aandacht hoeft van hem niet: “Ik zie het namelijk ook niet als een eerbetoon, ze wilden gewoon die wanden ‘oppimpen’, dat is alles.”

Uiteindelijk kwam de schildering er dus toch, met als gevolg dat Dick af en toe wordt aangesproken op straat: “Zo woont er aan de overkant een vrouw met wie ik goed contact heb, Dien heet ze, die liet me op Facebook weten dat ze het niet zo leuk vindt dat ze nu elke dag naar mij moet kijken…ja dat vind ik wel grappig.”, aldus Dick.

Op moment van filmen is ook neef Leo mee, en die is in tegenstelling tot zijn nuchtere oom hartstikke trots op het werk: “Ik ben ook een echte Kapenees, en dat dan iemand uit mijn familie, nota bene de broer van mijn moeder, hier dan zo hangt vind ik echt geweldig. Ik ben wel echt heel trots op hem.”

Voor mensen die meer willen weten organiseert het Verhalenhuis Belvedere binnenkort een tentoonstelling over de verschillende ornamenten. Maar Dick, die gaat er ieder geval niet naar toe: “Nee mij gaan ze niet zien. Ik pas daar gewoon niet tussen, tussen dat publiek. Het is allemaal leuk en aardig maar ik heb vriendelijk geweigerd…en inmiddels vind ik het met die aandacht ook wel genoeg geweest.”, aldus de lachende Kapenees.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat