Gemeente verkoopt haar panden vaak aan beleggers en dat kan anders

Het overgrote deel van het eigen vastgoed dat gemeente Rotterdam vanaf 2015 verkocht, is nu eigendom van vastgoedbeleggers. In een slotartikel in het dossier Vastgoed in de verkoop spreekt Vers Beton met beleggers zelf hierover. Zij zeggen wel toe te zijn aan een nieuwe aanpak.

Illustratie door Nina Fernande.

Beleggers maken veel meer kans om panden van de gemeente te kopen dan particulieren of maatschappelijke partijen, met een functie voor de buurt of wijk. Daar had een aantal jaar geleden verandering in kunnen komen. In 2017 lag een plan klaar om niet alleen naar de koper met het hoogste bod te kijken, maar ook naar waarde voor de wijk en cultuurhistorie.

Maar toen was daar de enorme fraude met poppodium Waterfront. Dit incident deed de reorganisatieplannen van de gemeente sneuvelen. Maar nu, vijf jaar later, lijkt de verkoopstrategie van de gemeente – dat wil zeggen: snel verkopen en tegen een hoge opbrengst – achterhaald. Ook onder beleggers kan een nieuwe aanpak op steun rekenen.

Lees er meer over bij Vers Beton.

Gemeente verkoopt haar panden: ‘Leidt niet altijd tot vooruitgang’
Talloze scholen, buurthuizen en ander gemeentelijk vastgoed zijn de afgelopen jaren verkocht aan particuliere investeerders. De procedure van de verkoop van dit vastgoed veranderde de afgelopen jaren, waarbij de panden nu vaak naar de hoogste bieder gaan. Wat gebeurt er daarna met deze panden? En wat betekent dit voor de stad?

Vers Beton en OPEN Rotterdam brachten eerder dit jaar samen de gevolgen in kaart. Wat bleek: de uitverkoop van de gemeente leidt lang niet altijd tot vooruitgang (al wint soms het beste plan van het hoogste bod).