Gemeente verlaagt maximumsnelheid naar 30 km/u in 115 straten

In een poging de verkeersdrukte en -ongelukken tegen te gaan, verlaagt de Gemeente Rotterdam de maximumsnelheid naar 30 km/u in 115 straten. Dit geldt vanaf 2025. Een van de hoofdredenen is de toename van het aantal verkeersslachtoffers de afgelopen jaren. In de gekozen straten ‘is de verkeerssituatie zo onveilig, dat er snel iets moet veranderen’, schrijft de gemeente.

De straten waar de maximumsnelheid omlaag gaat, liggen vooral in het centrum. De gemeente wil hiermee het verkeer ‘voor iedereen veiliger en overzichtelijker maken’. Daarbij benoemt het dat 80 procent van de ongelukken gebeurt op een weg waar mensen 50 km p/u rijden. Dat er in 2023 1.446 Rotterdamse verkeersslachtoffers waren, een stuk meer dan de 1.159 in 2021, is voor de gemeente een belangrijke reden. De 115 straten waar de snelheidslimiet omlaag zal gaan, zijn terug te vinden op de site van de gemeente.

Volgens de gemeente zijn er veel voordelen van een lagere snelheidslimiet. Zo zou er minder kans op ongelukken met gewonden, minder verkeerslawaai, geen extra reistijd, goede doorstroom van verkeer en meer ruimte voor fietsers en voetgangers zijn.

Verkeersaso’s
Al langer is de gemeente bezig met het aanpakken van de zogenoemde verkeersaso’s in de stad. Verkeersoverlast staat hoog op het lijstje van wethouder Karremans. In de volgende video onderzoekt hij de verschillen tussen een maximumsnelheid van 30 en 50 kilometer per uur.