Verdriet en ongeloof bij ondernemers Keilewerf: ‘We gaan verder, maar hoe?’ 

Tientallen ondernemers zijn hun werkplek kwijt na een grote brand bij creatieve broedplaats de Keilewerf. “Waar vind je een plek zoals de Keilewerf? Niet hier meer’’, zegt Robert Stoop, die tot vandaag hier een werkplaats had. De emoties lopen hoog op bij de ondernemers. Ondertussen wordt er nagedacht over praktische zaken na de brand. 

Kunstenaar Maarten Bel is één van de ondernemers die getroffen is door de brand. “Je gaat alles na wat er staat en wat je kwijt bent. Dat is niet alleen gereedschap, dat kan je vervangen. Er staat ook veel kunst van veel emotionele waarde opgeslagen.”

De ‘Keilewervers’ zoeken steun bij elkaar. “Er is hier veel verbroedering”, vertelt Annefleur Verbaas van vintagezaak Verbaasde Ree. Ook haar plekje is in rook opgegaan. “Zometeen gaan we naar de Oase, waar we ons leed zullen delen.’’

Naast troost, zoeken de getroffen ondernemers elkaar ook op om te kijken naar praktische zaken. “Iedereen moet nu ook praktisch gaan nadenken over wat we gaan doen”, legt Annefleur uit. “Wat nodig is, is een plan, ook vanuit de gemeente en de beheerders van de Keilewerf. Er moet een nieuw pand komen voor ons, en snel.”

De stad leeft mee met de ondernemers en Rotterdammers hebben al verschillende crowdfundingacties op poten gezet.