Het maken van een gezonde stad moeten we anders aanpakken: daar zijn stedenbouwers en bodemdeskundigen het over eens. Maar hoe? In deze aflevering van Rotterdamse Grond leggen beide partijen het uit aan tuininfluencer Eefje.
Dit begint met een wederzijds begrip tussen bodemspecialisten en ontwerpers. Stedenbouwkundige Fransje Hooimeijer voor een andere inrichting van de stad met meer participatie van het groen en voor een die bestand is tegen bodemdaling. Hoogleraar Anne Loes Nillesen sluit zich daarbij aan. Volgens haar zijn we veel te gewend geraakt aan een stad maken zonder rekening te houden met de ondergrond. Dat kan niet langer, benadrukt zij.
Maar hoe sla je brug tussen de stedenbouwers en de bodemdeskundigen? Geoloog Ignace van Campenhout en ontwerpster Laura Thomas gaan in gesprek met tuinfluencer Eefje Peddemors.
Rotterdamse Grond
In de vierdelige serie Rotterdamse Grond duiken we in de wereld onder onze voeten. Rotterdam is gebouwd op een bodem van veen en klei in een rivierdelta. De bodem speelt een belangrijke rol in de stad. Hoeveel leven zit er in en waarom is dat van belang? Kan de bodem al het regenwater aan? Is hij schoon genoeg om voedsel te verbouwen? En wat nu als we langzaam wegzakken omdat de bodem daalt? Kortom, als je wil zorgen voor een gezonde en leefbare stad, waarom moet je dan beginnen bij de bodem? Met deze bril en deze vragen neemt Tuinfluencer Eefje Peddemors je mee op een ontdekkingstocht door de stad.
De hele serie kijk je hier!