Grootste tunneldeel van Nederland wordt afgezonken bij Rozenburg

Stan Wanders

Aanleg van het megatunneldeel Alara in Rozenburg is één van de grootste klussen ooit. De lengtes van 185 en 205 meter lang maken dit de grootste tunneldelen ooit in Nederland gebouwd en afgezonken.
De Blankenburgtunnel heeft jaren op zich laten wachten, maar op vrijdag 31 maart wordt er in weer en wind gewerkt aan het positioneren, vastmaken en afzinken van het eerste tunneldeel: Alara. De Maasdeltatunnel in totaal wordt 945 meter en bestaat uit twee tunnelbuizen, Alara en Isabella. Over twee weken wordt het andere tunneldeel, genaamd Isabella, afgezonken.

Alara is maar liefst 185 meter lang en het stuk is onderdeel van een nieuwe snelweg, namelijk de A24 tussen Vlaardingen en Rozenburg. Vanaf 12.00 uur wordt het bijna 200 meter lange tunneldeel geplaatst en vastgemaakt. Het karwei wordt aan beide kanten vanaf tribunes door honderden mensen bekeken. Op de ‘afzinkdagen’ worden namelijk publiekstribunes geplaatst, zodat iedereen die geintresseerd is, kan komen kijken. Vanaf 18:00 uur wordt het tunneldeel ‘Alara’ worden verzwaard waardoor het gaat zakken.

De tunneldelen zorgen ervoor dat de A15 bij Rozenburg en de A20 bij Vlaardingen worden verbonden. Het tunneldeel komt te liggen in de rivier tussen de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas. Vanaf vrijdag 31 maart om 10:00 uur wordt het scheepsverkeer stilgelegd in de Nieuwe Waterweg. Naar verwachting zal deze operatie tot zaterdag 03:00 uur duren. Hoe het afzinken van een tunneldeel in z’n werk gaat, dat hoor je hier.

Tunneldelen Alara en Isabella
Basisschoolkinderen bedachten de naam voor de Maasdeltatunnel van de Blankenburgverbinding. Leerlingen uit groep 5 van de basisscholen in zowel Rozenburg als Vlaardingen deden mee aan de namenwedstrijd. Uiteindelijk koos de jury ‘Alara’, bedacht door scholieren van basisschool De Rank uit Rozenburg. De kinderen van PSCB de Rank waren enorm verbaasd toen ze hoorden dat de door hen aangevraagde naam werd uitgekozen. “Ze hadden met de klas een lijst met namen opgesteld, de naam Alara werd vervolgens gekozen, de naam betekent waterfee’’, legt Annelieke Blom, toenmalig groep 5 lerares uit. “Dat onze naam werd gebruikt, kwam als een complete verrassing.’’

Over twee weken wordt het andere tunneldeel afgezonken, deze heeft de naam ‘Isabella’ gekregen, verzonnen door leerlingen van ICK De Schakel uit Vlaardingen.