Havenarbeiders in Ahoy: ‘’Mensen kunnen niet langer om ons heen’’

Duizenden arbeiders kwamen maandagmiddag 18 maart bijeen in Rotterdam Ahoy om te staken tegen de verhoging van de pensioenleeftijd. De pensioenleeftijd ligt nu nog op 66 jaar, maar zal naar verwachting verhoogd worden. De manifestatie eindigde sneller dan gepland door de schietpartij in Utrecht.

In samenwerking met vakbonden FNV en CNV organiseerde havenarbeiders een manifest in Rotterdam Ahoy. Rond twaalf uur verzamelden duizenden arbeiders zich bij de ingang van de evenementenhal. De demonstranten hopen met dit protest dat de overheid de plannen rondom de pensioenregeling heroverweegt. Ook in Den Haag en Schiphol zouden er manifestaties zijn, maar die werden afgezegd. Dit werd kort na de schietpartij in Utrecht medegedeeld.

Tijdens het manifest waren een aantal gastsprekers aanwezig. Waaronder 50PLUS lijsttrekker Henk Krol, SP lijsttrekker Lilian Marijnissen en vakbondsleider van de FNV Niek Stam. ‘’Ik waarschuw minister Koolmees en minister Rutte, dit is nog maar het begin. Er komt een steeds grotere beweging aan. Als de overheid nu niet luistert, staken we 27 mei opnieuw. Alleen dan met nog meer bedrijven’’, aldus Tuur Elzinga vicevoorzitter van de FNV.

Jesse Klaver zou ook op het manifest komen om te spreken. Tijdens zijn aankondiging werd er door het publiek luid geprotesteerd tegen zijn komst. Uiteindelijk heeft de jonge politicus dan ook niet gesproken. Na afloop van het manifest werd er vuurwerk aan de zijkant van de zaal afgestoken. Piet Fortuin, voorzitter van het CNV, riep tijdens de bijeenkomst op om geen geweld tijdens de protesten te gebruiken.

Door de schietpartij in Utrecht werd ook het veiligheidsniveau verhoogd. De manifestatie eindigde een half uur eerder dan gepland.

Foto: Aleida Heuvelman

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter