Help egels met egelhuisjes

In Vreewijk waren altijd veel egels te zien, maar dit aantal neemt af, volgens Like Je Wijk Vreewijk. Dat is geen verrassing, want in heel Europa gaat het niet goed met de egel. In Nederland zijn er geen exacte getallen bekend, maar door de droogte en een mysterieuze egelziekte hebben de dieren het moeilijk. De egelbescherming heeft daarvoor een oplossing bedacht voor mensen die egels graag een handje helpen: een egelhuisje in je tuin.
Door de droogte en het gebrek aan veilige schuilplekken gaan egels zich snel vestigen op onhandige plekken, zoals garages van mensen of composthopen. Deze plekken zijn niet veilig voor egels, daarom zijn de egelhuisjes ontwikkeld. Deze houten hokjes kunnen buurtbewoners met een tuin, kopen bij verschillende webshops, of zelf maken. De huisjes kunnen worden gevuld met dorre bladeren en eventueel krantensnippers. Zeker in het najaar en in de winter maak je egels blij met dergelijk onderdak, omdat ze dan een plek zoeken om te overwinteren.

Egels helpen
De diertjes zijn erg nuttig voor de tuin, omdat ze van nature schadelijke insecten eten. Als je het leuk vindt om een egel in je tuin te hebben, is het belangrijk om de tuin vooral niet te netjes te houden. Natuurlijk tuinafval zoals bladeren, takken en boomstronken vormen een ideale leefomgeving. Hierin kunnen ze zich goed verschuilen en nestjes bouwen. Het is altijd aan te raden om een bakje water neer te zetten, zeker in droge perioden. Bijvoeren mag met honden- of kattenbrokken en af en toe een ei. Zet geen schoteltje melk neer! Dat mogen ze echt niet!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat