Herdenken van het bombardement op Rotterdam met film “14.05 altijd een soort vooruit”

Vergezeld door de stem van Rotterdams stadsdichter Dean Bowen en zijn herdenkingsgedicht “altijd een soort vooruit” wordt de kijker in deze film uitgedaagd om het bombardement van 14 mei 1940 te herleven in de context van het nu.

In een herbouwde stad beweegt een achteloze gemeenschap haarzelf voort. Het is klokslag vijf uur. De laatste loonslaven druipen op huis aan, een oud stel vergeet elkaars bestaan en een zwangere vrouw vindt haar weg in een overvolle metro. Even lijkt de tijd stil te staan in Rotterdam, als een feedbackloop die zich herhaalt. Tot een kolossale uitbarsting de stad wakker schudt en omhelst in een deken van zwarte rook. Eenieders ademhalen stokt.

“14.05; altijd een soort vooruit” is de eerste film in de poëtische dramareeks “Tussen de Zinnen in”. Een productie van filmcollectief Rauwkost-Collective begeleidt door de woorden van Rotterdams nieuwe stadsdichter Dean Bowen. Uitgevoerd in opdracht van Centrale Bibliotheek Rotterdam en OPEN Rotterdam. Mede mogelijk gemaakt door Stichting Herdenking Bombardement 14 mei 1940, Stichting Romeo, Wijkcoöperatie Rotterdam Noord en Gemeente Rotterdam.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter