Kijk terug: De herdenking van Het Vergeten Bombardement in Park 1943

Amerikaanse bommenwerpers wilden op 31 maart 1943 een aanval uitvoeren op de haven- en scheepsbouwinstallaties in Rotterdam-West. Zij misten hun doelwit en legden ongewild een deel van Delfshaven in puin. Ruim 400 Rotterdammers werden gedood. Vandaag, op de dag van Het Vergeten Bombardement, was er een herdenking in Park 1943. Kijk hieronder de livestream van de herdenking terug.

Naast de honderden doden, werden er ook 16.000 woningen, scholen, kerken, winkels en een klooster verwoest. Het verwoeste gebied werd begrensd door het Marconiplein, de Mathenesserweg, de Rösener Manzstraat, de Van Duylstraat, de Rosenveldstraat en de Blokmakerstraat.

Bob en Piet
Bob en Piet maken in 1943 bewust het bombardement rond het Marconiplein en de Schiedamseweg mee. De twee ontsnappen afzonderlijk ternauwernood aan een familiedrama. De mannen komen jaren later samen in een werkgroep en zetten zich in voor een monument voor het Vergeten Bombardement.

Historicus Ferrie Weeda
Historicus Ferrie Weeda duikt in de geschiedenis van het Vergeten Bombardement. Waarom herdenken we precies? En waarom is dit een ‘vergeten bombardement’?