Het ontstaan van de hoge woningbouw in Rotterdam in een nieuwe Idealen in Steen

De serie Idealen in Steen laat zien wat de drijfveren zijn waarmee in Rotterdam door de eeuwen heen is gebouwd. Wie maakt de stad? Met welke idealen? We trekken parallellen tussen vroeger en nu.

Deze aflevering kijken we naar het ontstaan van de hoge woningbouw in Rotterdam. We onderzoeken wat we kunnen leren van pionier Willem van Tijen, die de eerste woonflats van Nederland ontwierp. We vergelijken zijn visie met de visie achter het bouwen van hoge woningbouw van nu.

We bezoeken de tweedee flat van Van Tijen aan de Kralingse Plaslaan, waar hij met zijn gezin gewoond heeft, en spreken daar met zijn zoon Reinder. Ook bekijken wij de laatste flat van Tijens: de Zuidpleinflat.

Om de hoge woningbouw van nu in kaart te brengen, bezoeken we de Fenix I en de Groene Kaap, beide op Katendrecht. We spreken met de ontwikkelaars van beide complexen, Peter van der Gugten van Heijmans, en Paul Vernooy van Stebru. Zij geven inkijkje in de gebiedsontwikkeling van Katendrecht. Ook de architect van Fenix I, Robert Winkel, licht zijn visie toe. Naast architect is hij ook ontwikkelaar, en hij heeft een nieuw gebouw ontwikkeld: Sawa, het gezondste gebouw van Nederland.

Tot slot laten we ons overweldigen door de hoogste woontoren van Nederland: de Zalmhaventoren, 215 meter hoog. Architect Diederik Dam licht toe hoe het idee voor deze toren al 20 jaar geleden ontstaan is in een andere tijd.

Architectuurhistoricus Paul Meurs plaatst de ontwikkelingen in de Rotterdamse woningbouw opnieuw tegen de achtergrond van de geschiedenis.