Het piept en het kraakt! Het Poortgebouw krijgt (eindelijk) een opknapbeurt

Het piept en het kraakt! Het Poortgebouw krijgt (eindelijk) een opknapbeurt

Het Poortgebouw wordt eindelijk gerenoveerd. Wethouder Bas Kurvers laat weten dat de renovatie van het 140-jarige pand aan de Stieltjesstraat in Rotterdam-Zuid op 1 maart begint. De renovatie start een jaar later dan de gemeente Rotterdam in eerste instantie eiste. Na een een zogeheten ‘besluit last onder dwangsom’, moesten de eigenaren van het pand wel een renovatie starten. Anders stond hen een forse boete te wachten.

Het pand dat dateert uit 1879 was bedoeld als hoofdkantoor van de Rotterdamsche Handelsvereeniging (RHV). Drie jaar later betrad de gemeente het pand, waarna de Nederlandsch-Amerikaansche Stoomvaart-Maatschappij, nu de Holland-Amerika Lijn zich er vestigde.

Kraakpand
Veertig jaar geleden werd het pand gekraakt en een jaar later nam videograaf Wim zijn intrek. Van de gemeente kregen de bewoners geld om het pand van binnen aan te pakken en in de drie jaren die daarop volgden hebben Wim en zijn medebewoners het pand opgeknapt. Tot op het heden wordt het pand bewoond door krakers en dient de begane grond als expositieruimte. Kijk hier de reportages terug.