Wat is de rol van taal? En welke rol hebben kunst en cultuur gehad in het behouden van de eigen identiteit? In het vierde deel van aflevering 5 van History Matters gaat Hasna El Maroudi hierover in gesprek met historicus Alex van Stipriaan, culturele performance artist Nyanga Weder en Rajiv Baghwanbali, artistiek directeur van het Rotterdam Street Culture Weekend. Ook praten ze verder naar aanleiding van het college van Van Stipriaan over de plantage-economie in Suriname en de Caribische eilanden.
Nyanga Weder en Rajiv Bagwhanbali zijn allebei dansers. Hoewel dit niet de aanleiding is voor het gesprek, is dit volgens Baghwanbali wel degelijk relevant: “De rol die kunst heeft gehad in het behouden van identiteit is enorm krachtig.”
‘Er is een constante poging geweest om mensen van hun identiteit te strippen, maar dat is nooit gelukt’
Werken aan een nieuwe voorstelling voelt voor Baghwanbali dan ook als een vorm van verzet. “De systemen die toendertijd ontwikkeld zijn, hebben zich verder ontwikkeld”, legt Bhagwanbali uit. “We leven nu in een land waar fondsen zijn, instellingen zijn. Daar kun je aanvragen doen en dan kun je kunst maken en dan moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. Maar wie bepaalt wat kunst is en wie bepaalt wat die voorwaarden zijn?”
‘De rol die kunst heeft gehad in het behouden van identiteit is enorm krachtig.’
Artistiek zijn op witte voorwaarden. Dat is iets wat ook Weder herkent. “Om ook terug te grijpen op het college van Alex. Wat mij echt is bijgebleven is dat door de slavernijgeschiedenis, identiteiten zijn gestript en mensen dat ergens hebben achtergelaten. En van daaruit met minder culturele bagage ergens anders terecht zijn gekomen. Maar dans en muziek, hebben ze wel mee kunnen nemen.”
Van Stipriaan benadrukt dat het strippen van identiteit in zijn ogen nooit echt gelukt is. “Mensen hebben een eigen cultuur behouden of ontwikkeld achter die opgelegde cultuur”, vult hij aan.
History Matters is een programma van de Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst en wordt gemaakt in samenwerking met studenten van Zadkine, Albeda en Hogeschool Rotterdam. Alle afleveringen zijn hier terug te zien en ook terug te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.