History Matters over koloniale collecties en de Rotterdamse praktijk

Hoe gaan Rotterdamse musea om met koloniale collecties? In een nieuwe aflevering van History Matters gaat Hasna El Maroudi hierover in gesprek met Maria Rey-Lamslag van het Wereldmuseum, Alexandra van Dongen van Boijmans van Beuningen en Chris Opgenoort van het Maritiem Museum. Ook is er spoken-word van Gershwin Bonevacia.

Boijmans van Beuningen ontstond in 1841, het Maritiem Museum vertelt over het Nederlandse maritieme heden én verleden en het Wereldmuseum komt voort uit het museum voor Land- en Volkenkunde uit 1885. “Eind 19e eeuw zijn veel musea ontstaan en dat is een periode waarin Nederland koloniën had en waarin heel veel andere Europese landen gebieden koloniseerden”, legt Maria Rey-Lamslag uit. “”Die koloniale blik zit eigenlijk in alle musea.”

Het is volgens Rey-Lamslag belangrijk om je bewust te zijn van de erfenis van de eerste verzamelaars. “Je moet je ervan bewust zijn dat dit een blik was waarmee vroeger werd gekeken en je bij objecten of soms letterlijk omschrijvingen van vroegere conservatoren afvragen: zou ik het nu ook nog op deze manier benaderen?”

Het dekolonisatieproces van musea vraagt volgens de geïnterviewden om een brede aanpak. Naast dat musea moeten kijken naar hun programmering, publiek en partners, is ook het eigen personeel belangrijk. “We hebben mensen gevraagd van ‘kijk met ons mee’ en laten we daar het gesprek over aangaan”, aldus Chris Opgenoort. “Zijn we ons wel zo bewust van hoe wij onze programma’s maken en van hoe we ons aan de buitenwereld openstellen?”

History Matters
Het eerste deel van deze aflevering met historicus Liane van der Linden is hier terug te zien. Alle afleveringen van History Matters zijn hier en op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam, terug te vinden.