Hoe de Kaapverdiaanse rap door Rotterdamse pioniers opkwam

Rotterdam is dé plek waar de Kaapverdiaanse rap in de jaren ‘90 begon. De grondleggers van de Kaapverdiaanse rap haalden hun inspiratie uit Amerika, waar het muziekgenre al jaren populair was. In hun eigen taal probeerden de Rotterdamse Kaapverdianen al rappend politieke kwesties onder de loep te nemen.

Eddy Fortes is een van die Rotterdamse Kaapverdianen. Hij begon zo’n 25 jaar geleden met rappen en behaalde een grote hit met zijn nummer Fogo. In de Quartelstudio in Rotterdam Noord kwam hij vrijdag met andere grondleggers van de Kaapverdiaans-Rotterdamse rap bijeen. Daar ging het over het ontstaan en de ontwikkeling van de rapscene.

Een van de grondleggers vertelt: ‘‘De Rotterdamse rapscene kreeg al snel veel complimenten, omdat hier niet alleen Kaapverdianen meededen, maar ook rappers van andere nationaliteiten. Zo versterkte iedereen elkaar.’’

Ook andere belangrijke namen uit de scene, zoals Jay B Bronze van Cabo Funk Alliance, the Real Vibes, Djeepz en Cikay Las vertellen over Kaapverdiaanse rap.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter