Hoe Rotterdamse docenten sluiting scholen omzetten in iets positiefs

Het coronavirus kan Rotterdamse docenten er niet van weerhouden om “hun kinderen” te onderwijzen. Diverse scholen zetten zich in om ervoor te zorgen dat hun leerlingen blijven doorstuderen. Zo worden er speciale lesprogramma’s ontwikkeld. Sommige docenten zorgen daarnaast ook voor persoonlijke interactie. Wij spreken drie juffen die, ondanks de sluiting van de scholen, op hun eigen bijzondere manier bezig zijn met hun leerlingen!

Juf Sandra, combinatiegroep 2 en 3 
Juf Sandra van basisschool de Globetrotter in Feijenoord heeft de ouders van haar leerlingen voorzien van een speciaal lesprogramma. “Afgelopen maandag zijn we met het hele team bij elkaar geweest en samen besproken wat we kunnen doen voor onze kinderen”, vertelt Sandra. “Met z’n allen hebben we een lesprogramma ontwikkeld waarmee de ouders en de kinderen aan de slag kunnen.” De ouders van de leerlingen zijn erg blij met het lesprogramma, omdat het naast inhoud ook gaat over contact hebben. Dat gedeelte van het lesgeven mist Sandra dan ook heel erg: “Mijn vak is zo gericht op contact en interactie met de kinderen”. Daarom belt Sandra één keer in de week met haar leerlingen. “Ik ben tegenwoordig de hele dag met mijn telefoon bezig, in plaats van met mensen”, vertelt Sandra lachend. 

JUFFEN_STILL 1

Juf Laura, groep 4
Juf Laura van basisschool het Tangram in Nesselande vindt de coronacrisis best heftig: “Het is voor ons als volwassenen allemaal al moeilijk om te begrijpen wat het is. Laat staan voor de kinderen”, legt ze uit. “We hebben het er wel in de klas al over gehad.” Daarom stuurde Laura, op eigen initiatief, een filmpje waarin ze haar kinderen aanspreekt over het coronavirus en de huidige situatie. In het filmpje legt ze uit: “Het lijkt wel alsof jullie vakantie hebben, maar eigenlijk horen jullie op school te zitten. Ik verwacht daarom wel dat jullie door blijven oefenen!” Ook geeft Laura tips aan haar leerlingen. Zo geeft ze aan dat de kinderen moeten blijven lezen en moeten denken aan de ouderen in hun omgeving: “Schrijf een brief of stuur een berichtje naar je oma’s en opa’s en help mama en papa in het huishouden. Zo zou je bijvoorbeeld de kamer kunnen stofzuigen.” Ook de juffen en meesters van Het Tangram zijn afgelopen maandag bij elkaar gekomen om het te hebben over de huidige situatie. De basisschool had twee opties: lesstof herhalen of verder studeren. Zij besloten te kiezen voor ‘verder studeren’. “Ik ben begonnen met het opnemen van instructiefilmpjes”, vertelt Laura. “Deze ga ik naar onze kinderen doorsturen en ik ga ook een YouTube account maken, waar ik deze kan uploaden.” 

STILL_JUF_3

Juf Cursey, docent Zorg en Welzijn
Juf Cursey geeft het vak ‘Zorg en Welzijn’ op de middelbare school Zuiderpark College in Charlois. Nu de kinderen thuis moeten blijven, heeft zij een planning voor haar leerlingen gemaakt en stuurt hen huiswerkopdrachten. “Alle docenten van het Zuiderpark College hebben de opdracht gekregen om een planning te maken voor hun leerlingen”, vertelt Cursey. “Het zijn eigenlijk dezelfde opdrachten die in de lessen voorkomen, maar dan omgezet en op maat gemaakt voor thuis.” Zo moeten de leerlingen normaliter in de klas een fruithapje maken: “Nu heb ik de opdracht veranderd naar het maken van een gezonde traktatie en daar een stappenplan bij maken. In het stappenplan moet naar voren komen hoe het fruithapje wordt gemaakt, waar ze de producten kunnen kopen en hoeveel het zal kosten”, legt Cursey uit. “Zo komt bijvoorbeeld budgetteren ook aan bod.” Juf Cursey mist het contact met haar kinderen wel, maar blijft zeker op de hoogte. Dit doet zij door direct contact te hebben met de kinderen, via Instagram: “Volgende week ga ik live op Instagram. De examens staan voor de deur dus nu stuur ik mijn kinderen oude examens door”, vertelt ze. “Eén van deze examens gaan we dan uitgebreid bespreken tijdens mijn live-uitzending. De kinderen kunnen dan ook al hun vragen stellen.”

JUF_STILL 4

Bekijk de video hier beneden, hoe deze toppers het aanpakken!

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/245LNkQh49M” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat