Zo staat het met Rotterdamse Black Lives Matter movement precies jaar na dood George Floyd

Het is alweer een jaar geleden dat de Amerikaanse George Floyd om het leven kwam door politiegeweld. Zijn dood maakte een enorme impact op de wereld. Zo ook op onze stad. De Black Lives Matter movement kwam hier in beweging, met een groot protest op de Erasmusbrug vorig jaar.

Dat de dood van George Floyd grote gevolgen heeft gehad en veel bewustzijn heeft gecreëerd is een feit. Onlangs zijn wij gaan onderzoeken wat de Black Lives Matter beweging voor effecten heeft gehad op Rotterdam en de Rotterdammers. We spraken verschillende personen die zich persoonlijk inzetten tegen racisme en voor meer inclusiviteit in het dagelijks leven.

Bekijk hieronder alle aflevering van deze Black Lives Matter serie.

Aflevering 1
De demonstratie maakte diepe indruk op veel Rotterdammers. Maar, wat is een jaar na dato de impact van de demonstratie en movement en hoe is dit vandaag nog terug te zien in de Rotterdamse samenleving. We kijken terug met medeorganisator Elvin Rigters en oprichters van het online platform Rasioneel, Sadie Wong-sie-kwie en Lara de Vleesschouwer.

Aflevering 2
Leal van Herwaarden, Creative Director van het HipHopHuis, sprak tijdens het protest en uitte zijn frustratie en verdriet op sociale media. Peggy Wijntuin, initiatiefnemer van het Slavernijmonument en oud-gemeenteraadslid, stond op de Erasmusbrug in de menigte en was hoopvol toen zij alle jonge mensen om zich heen zag.

Aflevering 3
“Dat activisme is belangrijk” , zegt Malique Muhamud, maar volgens hem is het nu tijd om te kijken hoe we die samenleving met elkaar gaan inrichten. Samen met Shai Sardjoe begon hij de Niteshop in Delfshaven, om dat gesprek verder voort te zetten.

Black Lives Matter 2020
Benieuwd hoe het er vorig jaar aan toeging op de Erasmusbrug? Bekijk hier de compilatie terug: