Holika verbranding bij het Sparta stadion groot feest

Voor de Hindoestaanse gemeenschap is het een groot feest. Met Holi wordt de lente en het nieuwe jaar ingeluid. De avond voor Holi is de Holika verbranding. Bij dit feest wordt een stapel hooi verbrand om zo de negativiteit van het vorige jaar achter te laten.

De verbranding gaat gepaard met verschillende rituelen. Met deze rituelen worden de goden uitgenodigd en bedankt. Er wordt natuur en water aangeboden. Dit wordt gedaan in een pot met vuur waar de natuurlijke producten in worden gedaan. Het idee hierachter is dat de zuurstof en de natuur zo wordt gereinigd.
In een hoek, naast het hooi, zit een priester. Hij zit op de grond om zo in contact te staan met het positieve van moeder aarde. Zo kan de positieve energie worden opgenomen.

Voor de Hindoestaanse gemeenschap is het een belangrijk feest. Zo vertelt een van de bezoekers: “De Holika verbranding betekent voor ons eigenlijk een nieuw begin, een nieuw jaar. Je begint met een schone lei.” Een andere bezoeker vertelt: “Het is super gezellig. Je bent met elkaar en dat is het enige wat je nodig hebt.”

Deepak Baidjnat is van APNA, die verbranding en het poederfeest Holi organiseert. Voor hem is het feest een moment van reflectie: “Na de Holika verbranding, als ik naar huis ga, denk ik ook na of ik tevreden ben met de afgelopen periode. Het is de volgende dag dat ik een nieuw begin kan maken en dat is essentieel voor mij.”

De dag na de verbranding is het feest compleet met Holi. Dit wordt gevierd in het Zuiderpark in Rotterdam. De bezoekers gooien met gekleurd poeder en er zijn zelfs heuze poederkanonnen om zo de lente te vieren.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat