Hoogvlieters in actie voor bestolen filmmaker

'Hier zijn we samen' Bewoners Hoogvliet steken elkaar hart onder de riem

Het is de grote nachtmerrie voor bijna iedereen; bij je auto aankomen en erachter komen dat al je waardevolle spullen zijn gestolen. Dat overkwam filmmaker Vincent van den Broek. ‘Ik was net klaar met een klus, had alles ingeladen in de kofferbak en ik liep nog even met de opdrachtgever mee naar boven. Alles bij elkaar was ik twintig minuten weg’, zo vertelt hij. In die korte tijd, werden verschillende camera’s, zenders en nog veel meer gestolen. Van hemzelf en gehuurde apparatuur.

De diefstal was al erg genoeg, maar de nasleep was zo mogelijk nog traumatischer. ‘Ik heb drie verzekeringen en ik heb ze allemaal aangesproken, maar dergelijke diefstal valt overal tussen. Daarnaast wilde ik graag langs bij een politiebureau voor de aangifte, maar dat was niet mogelijk, het moest digitaal. Ik heb ook gezegd dat er beveiligingscamera’s waren en dat ze de beelden moesten opvragen, maar dat is nog niet gebeurd en de politie heeft tot woensdag de tijd om dat op te vragen, daarna worden de opnames definitief gewist. En nu wordt de zaak alweer geseponeerd, zonder reden.’ Vincent was boos en gekwetst en maakte het onderstaande filmpje en plaatste het op zijn Facebookpagina.

Dat filmpje ging viral en raakte een gevoelige snaar bij de inwoners van Hoogvliet, een deel van Rotterdam waar de filmmaker zeer actief en zeer geliefd is. Voorzitter van de gebiedscommissie Edwin Smid zette samen met de ondernemers van brasserie Me Moeder een crowdfunding pagina op. ‘Ik ben echt sprakeloos! Ik was zo boos en pissig en dan gebeurt er dit. Echt ontzettend lief, ik voel me wel een beetje bezwaard, want mensen geven je geld.’ En er zijn veel gulle gevers, want de teller op €8.100, het streefbedrag van de initiatiefnemers is €10.500

Vincent maakte onder meer de video waarin verschillende Hoogvlieters een deel van een gedicht, gebaseerd op Hoogvliet, playbacken. OPEN Rotterdam was aanwezig bij de opnames van deze clip en maakte deze reportage. Mocht je willen doneren, dan kan dat hier.