Horeca in zijstraten Witte de With in protest tegen verkeer

Nu de Witte de Withstraat is afgesloten kan er geen verkeer meer door de drukke horecastraat. Wel is het nu, aldus horeca ondernemers, een gekke boel met al het verkeer in de zijstraten van de Witte de With. Er heerst chaos waarbij het verkeer in overvloed door de straat rijdt… en over de stoep. De ondernemers gaan er dan ook alles aan doen om dit probleem op te lossen.

“We hebben het geteld en het komt neer op 350 tot 400 auto’s per uur wat we nu door de straat heen krijgen. Dat is ruim een verdrievoudiging van wat we voorheen hadden”, stelt Raymond Labrujeres van Café Labru. De afsluiting van een deel van de Witte de Withstraat zorgt voor veel gevaarlijke verkeerssituaties op de Hartmansstraat omdat het daar nu een stuk drukker is geworden. “Hier kijk maar: er fietst daar iemand op de stoep in plaats van op de weg”, begint Huib van Oostrom van Gastrobar Hartig. “Mooi voorbeeld. Dit zijn dingen waarvan ik vind: als dat de gemeente met een veiligheidsofficier besluit dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden in verband met het coronavirus dan moet ‘ie hier komen kijken en dan ziet ‘ie dat veiligheid niet alleen corona behelst, maar ook voetgangers”, besluit hij.

In een reactie roept de gemeente mensen op om het centrum lopend of met de fiets te betreden. Ook willen ze bebording gaan aanbrengen langs de toegangswegen om zo mensen te ontmoedigen de buurt in te rijden. Daarnaast stelt een woordvoerder dat de Hartmansstraat soms vrij moet blijven voor de hulpdiensten.

Op de Witte de Withstraat zijn ze blij met het feit dat een deel nu autovrij is een gedeelte van de dag. “Het is zeker voor onze bezoekers heel prettig om over de straat te kunnen lopen. Het creëert echt een soort rust die we nog niet gewend zijn van de Witte de With in de afgelopen jaren”, vertelt Koen Dongelmans van Café De Witte Aap. “Wij vinden het ook ontzettend vervelend voor de nabijgelegen ondernemers en zijn met hen in gesprek om te kijken hoe we deze afsluiting het beste kunnen vormgeven. Een van de dingen die we nu op korte termijn hebben opgelost is dat we in plaats van om vier uur afsluiten nu om vijf uur afsluiten. Dat betekent dat het eerste stukje van de drukte van de spits daar al even weg is. Dat geeft misschien wat ruimte voor het tweede deel van de spits. We hopen dat dat alvast een klein stukje verschil maakt”, besluit hij.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter