Horecaondernemers stappen over op de verkoop van kerstspullen

Het lijkt een trend te worden: Rotterdamse horecaondernemers die vanwege de coronamaatregelen overstappen op de verkoop van spullen voor de feestdagen. Vooral om lekker bezig te blijven, want een echt alternatief blijkt het niet te zijn.

Ze opende in maart net haar eerste zaakje, een brunchbar, maar de kersverse onderneemster Hazel Dammes (26), moest al bijna meteen weer dicht vanwege de coronamaatregelen. Eenmaal in de ‘tweede golf’ besloot ze om bezig te blijven. Nu verkoopt ze naast haar normale assortiment, dat nu alleen thuis opgepeuzeld mag worden, oliebollen, kerstcadeautjes en sinterklaaspakketten. “Thuis zitten is geen optie, we blijven creatief”, aldus Hazel.

Kerstparadijs
Ook Peter Bender, eigenaar van een café in Delfshaven, heeft zijn tent omgetoverd tot een kerstparadijs. Hij verkoopt in zijn zaak nu kerstpakketten. Op de bar en de tafeltjes staan spullen uitgestald die bezoekers (veelal oude klanten van het café), kunnen uitkiezen voor hun pakket, die ze dan aan familie of vrienden cadeau kunnen geven.

“Ik reis nu hele hele land door om aan de spulletjes te komen’” vertelt Peter, wat misschien al aangeeft hoe zijn agenda er uit ziet sinds de coronamaatregelen. “Ik doe dit omdat ik me rot verveel. We zijn er ook mee begonnen met het idee dat we er niks aan zouden verdienen, maar dat het gewoon leuk was. Maar zoals het er nu uitziet blijft er wel een klein beetje geld over.”

Kerstbomen
Philip heeft zijn eigen restaurant in het centrum van de stad. Zijn tent staat nu vol met kerstbomen, want, zo zegt hij zelf: “We kunnen niet meer open en de ‘take away’-markt is nu zo goed als verzadigd. We wilden ergens energie uit halen en toen zijn we op het idee gekomen om kerstbomen te gaan verkopen.”

Mensen worden blij van de kerstbomen, aldus Philip. “En het ruikt ook nog eens lekker. Het is net als het werk in de horeca, het is belangrijk om mensen tevreden naar huis te sturen en dat gebeurt nu dan met een kerstboom”, aldus Philip.