Horecazaken uit protest open: ‘Dit is niet meer uit te leggen’

De horeca mag nog niet open in tegenstelling tot bijvoorbeeld winkels, tot ongenoegen van horeca-uitbaters. Dit weekend voerden een aantal Rotterdamse horecazaken actie door – ondanks een verbod – de deuren open te gooien. “We willen een statement maken.”

Dennis van den Berg is eigenaar van Restaurant Jack in Rotterdam-Noord en verkoopt letterlijk gebakken lucht in zijn zaak. ‘’Er is al zoveel gebakken lucht verkocht dat ik het nu zelf verkoop. Hij vindt de regels van het kabinet niet uit te leggen. “Scholen gaan open, terwijl daar veel meer besmettingen plaatsvinden.”

3 procent
Hij wijst op het aantal besmettingen dat voortkomt uit een bezoek aan een horecazaak. “Dat ligt op ongeveer 3 procent van het totaal”, zegt hij. Als het aan hem ligt, verwelkomt hij zo snel mogelijk weer gasten.

Restaurant Jack is niet de enige die de deuren tijdelijk open zet voor gasten. Frank Roolaert van Dutch Dukes Café op de Witte de Withstraat gooit zijn café ook open. Met een reservering en op vertoon van een QR-code is het mogelijk om een hapje en een drankje te komen in het café. Eigenaar Frank hoopt een duidelijk statement te maken.

‘Niemand begrijpt dit meer’
‘’Mij verbaast het grote verschil tussen Nederland en omliggende landen. Niemand begrijpt waarom de horeca dicht moet blijven’’, zegt hij. ‘’Ik hoef geen topomzet te draaien, het allerbelangrijkste is om een signaal af te geven en ik hoop dat andere ondernemers dit als voorbeeld zien en ook meedoen. Er moet op een gegeven moment risico genomen worden.’’

De actie van Frank werkt aanstekelijk, want ook Ballroom Rotterdam aan de overkant, besluit de deuren open te gooien en ook bij te dragen aan het statement.