Houtrot bedreigt icoon de Luchtsingel: ‘het voelt onveilig om op de brug te staan’

De Luchtsingel, de gele houten loopbrug die Noord met het centrum verbindt, verkeert in zo’n slechte staat dat delen van de voetgangersbrug zijn afgesloten. Het hout is op sommige plekken van de bijna 400 meter lange brug bij het Hofplein zo doorgerot dat gevaar dreigt voor bezoekers. “Het voelt echt onveilig om op de brug te staan want er is door houtrot op een aantal plekken sprake van verzakkingen”, vertelt Lauren Verbrugh, Verslaggever van OPEN Rotterdam, die donderdag bij het icoon te vinden was. “Ik snap heel goed dat ze de brug gaan weghalen.”

Vincent Karremans, Wethouder Handhaving, Buitenruimte, Integratie & Samenleven van Rotterdam, liet de de gemeenteraad eerder deze week weten dat de Luchtsingel mogelijk helemaal verdwijnt. Het beheer van het icoon kwam in 2016 in handen van de gemeente. Volgens woordvoerder Frances van Heijst zijn er recent nog herstelwerkzaamheden verricht aan de trap richting Biergarten. Nu blijkt echter dat de brug in een veel slechtere staat is dan eerder gedacht, met als gevolg dat bepaalde delen worden afgesloten en zelfs gesloopt. Bij het deel van de brug aan de zijde bij Pompenburg zou de schade het grootst zijn. Een nieuwe trap moet het deel vervangen dat binnenkort gesloopt wordt.

Tijdelijk project
De opening van de Luchtsingel was in juni 2015, nadat het in 2012 werd uitgeroepen tot winnaar van het Stadsinitiatief. De filosofie van Architectenbureau ZUS, onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van de trekpleister, was om van de brug een tijdelijk project te maken met de potentie om een permanent onderdeel van de stad te worden.
Nu lijkt het er toch op dat het doek valt voor de Luchtsingel. Louise Mondeel, office manager bij ZUS, geeft aan dat het architectenbureau nog niet wil reageren op de huidige situatie. “Op dit moment overleggen we intern over onze reactie en hoe het nu verder moet.”

In de brief aan de gemeenteraad laat Karremans weten te kijken naar de mogelijkheden om de oude Luchtsingel te vervangen met een nieuwe verhoogde looproute. Dit valt samen met de gebiedsontwikkelingen van het Schiekadeblok en de Pompenburg. De gemeente laat dit jaar weten met met meer informatie te komen.

Architectenbureau ZUS vertelde in 2019 aan OPEN Rotterdam over hun boek waarin ze vertellen over hun kijk op bouwen in Rotterdam.