Gemeente test effect warme lunch op school Oud-Charlois: ‘Gezonder dan een broodje hagelslag’

In opdracht van de gemeente Rotterdam doet het Erasmus MC onderzoek naar de haalbaarheid en de effecten van een warme lunch op basisscholen. Tijdens de test worden de maaltijden gekookt door bewoners met een afstand tot de arbeidsmarkt, voor de leerlingen van OBS Charlois. Gymdocent Tom Micheels omarmt de pilot van het Erasmus en hoopt dat het een vast iets wordt: “Voeding is op dit moment ontzettend belangrijk voor de kinderen. In de klas, maar ook voor het zelfbeeld van de kinderen”.

Het is al lange tijd bekend dat het aanbieden van warme maaltijden op school positief is voor de ontwikkeling van kinderen. Erasmus MC onderzoeker Annemieke Wargers leidt het project: ‘We zijn benieuwd of de effecten die al gevonden zijn in andere onderzoeken ook in een stad als Rotterdam naar voren komen’. De kinderen van OBS Charlois krijgen 18 weken lang een gezonde schoollunch. Er wordt onder meer onderzocht of dit de leerprestaties verbetert en er wordt gekeken naar de haalbaarheid van het organiseren van de maaltijden.

Extra speciaal is het dat de maaltijden worden gekookt door bewoners van Charlois die met het project een stap maken richting re-integratie op de arbeidsmarkt. “Sinds ik deze grote opdrachten heb leer ik heel veel dingen. Bijvoorbeeld over hoeveelheden. In de toekomst wil ik misschien voor mezelf gaan werken”, vertelt Rashna, vrijwillige kok bij het Huis van de Wijk. Zij zet met hulp van WMO Radar weer een stap richting de arbeidsmarkt door het behalen van haar HACCP diploma.

Het is nog onduidelijk of de warme schoollunch een vaste plek krijgt op Rotterdamse basisscholen, maar de deelnemers zijn enthousiast: “Ik hoop dat de testcijfers goed zullen zijn en dat en dat er misschien iets van financiering beschikbaar komt voor de kinderen”, zegt gymleraar Tom. Als je de kinderen vraagt of ze elke dag een warme maaltijd willen of liever een boterham, kiezen ze voor de warme maaltijd “Elke dag”, want: “Ik vind het ook lekkerder.”