Huisartsentekort in Zuidwijk leidt tot agressie, praktijk schakelt beveiliging in

Door een ernstig huisartsentekort heeft Huisartsenpraktijk Punt Zuid in Charlois te maken met steeds meer intimidatie en bedreiging naar medewerkers. Daarom wordt er sinds kort beveiliging ingehuurd. Dat blijkt uit een brief die Centric Health, de organisatie achter de praktijk, naar patiënten stuurde met daarin uitleg over een onstuimige periode bij de praktijk. “Er is een sfeer van onveiligheid ontstaan.”

De praktijk in Zuidwijk is dit jaar in een problematische situatie beland. Centric Health spreekt van een ‘zorginfarct in Nederland en een personeelstekort dat is ontstaan mede door de pensionering van de oude huisarts, waardoor de bereikbaarheid is verstoord’. Patiënten die bellen met de praktijk zijn daardoor soms nummer 28 in de wachtrij: “Om dan vervolgens te horen dat er geen plek is en morgen terug te bellen”, vertelt Miranda*, één van de cliënten.

Door een chronische ziekte heeft Miranda meer hulp nodig, maar durft ze zelfs al niet meer te bellen bij een klein kwaaltje: “Terwijl dat wel degelijk impact kan hebben.” Een andere patiënt heeft geprobeerd zich in te schrijven bij andere huisartsen op Zuid, maar daar worden alleen nog nieuwe inwoners aangenomen. “Ik heb zelfs gebeld naar een praktijk in Barendrecht, maar ik kan nergens terecht”, vertelt ze. De brief vinden de patiënten onpersoonlijk en bevat te weinig uitleg over de huidige situatie. “Het komt toch een beetje over alsof het onze schuld is en wij agressief zijn. Patiënten worden hier echt niet wijzer van.”

‘Onveilige werksfeer’
Er werken nu twee vaste parttimers en zo nu en dan waarnemers op een patiëntengroep van circa 7000 mensen. In Nederland is er een normpraktijk van 2095 patiënten per fulltime werkende huisarts. Niet een opgelegde norm, maar een landelijk gemiddelde volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De situatie leidt bij Punt Zuid tot een hoge werkdruk, lange telefonische wachtrijen en sinds kort dus zelfs de aanwezigheid van beveiliging. “Er is sprake van veel bedreigende en intimiderende teksten en daardoor voelt personeel zich onveilig. Het inhuren van beveiliging is ongewenst en we willen het niet langer inzetten dan strikt noodzakelijk.”

Net als in de brief naar de patiënten laat Eugen Zuiderwijk, directeur van Centric Health, telefonisch weten druk bezig te zijn met oplossingen voor de praktijk. “Voorlopig zal de druk in en op de praktijk hoog blijven.” Ze zijn hard op zoek naar een nieuwe en passende huisarts, maar deze zijn moeilijk te vinden. Dit komt onder andere omdat vele (beginnende) huisartsen voornamelijk zzp’er zijn en vaak nog geen eigen praktijk willen beheren. Miranda is bang dat de problemen bij Punt Zuid ook afschrikwekkend werken voor veel kandidaat-eigenaren. “Dit voelt machteloos en dat midden in een griepgolf.”

Update
De politiek laat naar aanleiding van de bedreigingen bij Punt Zuid ook van zich horen. Zorgwethouder Ronald Buijt (LR) twittert dat hij in de eerste week van het nieuwe jaar in kaart laat brengen hoe hoog de druk bij de Rotterdamse huisartsenposten is, waarna het stadsbestuur eventueel maatregelen neemt.

*Miranda is niet de echte naam van de patiënt, om privacy redenen is haar naam gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.