IJsselmondenaar vecht tegen plannen Brug Zuiddiepje

Brug Zuiddiepje. Wanneer je de naam voor het eerst leest, komt hij wat ongemakkelijk over. Toch is het een naam die goed past. Het is een brug over het Zuiddiepje, die het Eiland van Brienenoord verbindt met de rest van het gebied IJsselmonde. Het groene ophaalbruggetje is inmiddels 60 jaar oud en een belangrijk herkenningspunt voor liefhebbers van dit stukje natuur in onze stad. Toch dreigt door de plannen van het Stadionpark de snijbrander.

De gemeente geeft een enorm gebied rondom de toekomstige locatie van de Nieuwe Kuip alvast een facelift in het project Stadionpark. Als onderdeel van dit stadsvernieuwingsproject wordt ook het Eiland van Brienenoord onder handen genomen. Zo wordt het verwilderde stukje natuur omgevormd tot een ‘getijdengebied’ en wordt een deel van de natuur wat meer in de vorm van een park opgezet. Ook wordt er een extra brug gebouwd en de huidige brug vernieuwd.

Dit is tegen het zere been van Ruud Spruit. Hij is een betrokken IJsselmondenaar die op social media actief is met de pagina’s ‘Beverwaardigheden.nl’ en ‘Vrienden van Het Eiland van Brienenoord’. “Dit bruggetje is eigenlijk een ‘icoontje’ voor het eiland, en die moet voor het eiland behouden blijven vind ik.” Hij besloot daarom het lot van de Brug Zuiddiepje onder de aandacht te brengen zette hij de Facebook-pagina ‘Red Zuiddiepjebrug van de sloop’. Zijn doel: renovatie van de huidige brug of de brug ergens anders op het eiland een nieuwe bestemming geven.

Deze aandacht is niet aan burgerraadslid Gerben van Dijk voorbij gegaan. Hij is voor ChristenUnie-SGP lid van de raadscommissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte. Naar aanleiding van de aandacht van Ruud voor de brug schreef hij namens zijn partij een brief aan het college van B&W met de vraag: ‘waarom moet hij eigenlijk weg?’. “Ze willen hier een loopbrug realiseren. Dat lijkt me met deze brug ook mogelijk. Daarnaast ben ik benieuwd wat de kostenvergelijking is. Wanneer je deze zou vernieuwen ten opzichte van een nieuwe brug,’ aldus van Dijk.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat