Ikazia ziekenhuis start een suïcidepreventie actie

Het Ikazia ziekenhuis start een suïcidepreventie actie om te zorgen voor minder suïcidepogingen onder patiënten. “Het aansluiten bij 113 Netwerk Ziekenhuizen is ontstaan door een samenloop van twee zaken. We worden aan de ene kant geconfronteerd met patiënten die een suïcide poging hebben ondernomen en aan de andere kant met patiënten die met andere klachten bij ons binnenkomen, maar waarbij dit soort gedachten ook een rol kunnen spelen”, vertelt Spuesens-Hoefnagel, Hoofd Psychosociale Zorg in het Ikazia Ziekenhuis.

Ziekenhuizen spelen een cruciale rol in de preventie van zelfdoding. “We proberen in ons dagelijks werk de signalen op te pikken, het onderwerp bespreekbaar te maken en samen met collega’s te kijken wat we nodig hebben om suïcides te voorkomen”, aldus Karen van Veen, Coördinator kinderzorg en huiselijk geweld, “Als we merken dat patiënten somber zijn, willen we hulp aanbieden”.

Ikazia heeft een projectplan klaarliggen en een aantal collega’s heeft al een training gevolgd. “In maart worden collega’s op de SEH verder getraind. Dit gebeurt onder andere in samenwerking met 113 Netwerk Ziekenhuizen”, aldus Spuesens-Hoefnagel.

Heb je zelf sombere klachten en heb je hulp nodig? Chat of bel met 113 of bel gratis naar 0800-0113