In nieuwe serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoekt docent Karim het imago van het mbo

“Ik heb maar mbo gedaan.” Die uitspraak hoort docent en onderzoeker Karim Amghar maar al te vaak. Alhoewel het mbo de motor van de Nederlandse economie is, lijkt het mbo met een imagoprobleem te kampen. In de vierdelige serie ‘Onmisbaar mbo’ onderzoekt Amghar hoe studenten, docenten en onderwijsexperts het mbo ervaren. Wat vinden ze van het imago van het mbo?

Bijna 60 procent van alle banen in Nederland wordt door mbo’ers uitgevoerd. “Als het goed gaat met het mbo, gaat het goed met Nederland”, zei koningin Máxima onlangs nog tijdens de opening van het mbo-jaar 2021-2022. Mbo’ers zijn de motor van de Nederlandse economie en onmisbaar, maar nog altijd ervaren veel mbo’ers dat er neerbuigend wordt gedaan over hun niveau.

In de vierdelige serie ‘Onmisbaar mbo’ wil Karim Amghar dat achterhaalde imago onderzoeken. Waarom wordt er neerbuigend gedaan over het mbo? Hoe ervaren studenten, docenten en onderwijsexperts dat? Waar lopen ze tegenaan en wat zouden zij graag anders zien? Karim probeert op deze vragen antwoorden te vinden, onder meer bij rolmodellen: oud-mbo’ers die trots zijn op wat ze doen.

Aflevering 1
In de eerste aflevering spreekt hij met zo’n rolmodel: schipper en binnenvaart-influencer Liana Engibarjan. “Je moet laten zien dat je met je opleiding een groot stuk bijdraagt aan de maatschappij.”

Onmisbaar mbo
Onmisbaar mbo is een vierdelige serie van presentator en onderzoeker Karim Amghar en documentairemakers Aurora Peters en Itam van Teeseling. De serie is mede mogelijk gemaakt door OPEN Rotterdam en de Gemeente Rotterdam.

Elke maandag vanaf 4 oktober om 18.15 uur bij OPEN Rotterdam. Kijk alle afleveringen hier.