Inburgerking II

Lachen, gieren, brullen en uiteraard met een serieuze ondertoon. In dit nieuwe seizoen van de Inburgerking leren we statushouders kennen die graag willen werken en wonen in Nederland. Toch lopen ze vaak onnodig vast door onze taal. Presentator Jack Kerklaan: “Het lukt ze niet om voorbij de belastingformulieren te komen, kunnen te slecht Nederlands voor specifiek beroepsonderwijs of rare examenvragen”, zegt Jack Kerklaan. Zo zakt een statushouders voor zijn veiligheidsdiploma in de Rotterdamse haven, omdat hij op een examenvraag wel weet welke ‘schoenen’ hij aan moet trekken, maar bij de volgende vraag hebben ze het ineens over ‘schoeisel’. Jack Kerklaan bezoekt bedrijven, overheden en legt bloot waarom onze Nederlandse taal nu zo moeilijk is om te leren. En dacht je de Nederlandse taal helemaal goed te kennen? Elke Neerlandicus kan nog wat leren in dit nieuwe seizoen van de Inburgerking.

 

Aflevering 8 

De laatste aflevering helaas alweer van de Inburgerking dit seizoen en dat betekent…last but not least! Van alle afleveringen zouden we de deelnemers verzamelen voor een inburgerkingskaraoke lied in een grote kroeg in Rotterdam. Helaas gooide het coronavirus roet in dit verhaal, maar daar laat de Inburgerking zich niet klein door maken. Sterker nog, wethouder integratie Bert Wijbenga kwam zelfs lang en zong mee en alle statushouders waren digitaal aanwezig! Geniet van een prachtige laatste aflevering van de Inburgerking!
<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/WTozPlQlKS0″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

 

 

Aflevering 7 
Vijftig procent van alle statushouders komt in de problemen met gemeente en belastingdienst vanwege een taalachterstand. De 24-jarige Daniël Boabeng uit Ghana had bij aankomst in Nederland een Nederlandse stiefmoeder en ’t geluk om deze fouten niet te maken. Hij zag wel veel andere statushouders om zich heen wel in de problemen raken en werd daarom zelf taaldocent en coach. Hoe hij dat inzicht kwam? Dat zocht de inburgerking uit!

 

 

Aflevering 6
Somaya Famau vluchtte met haar 4 jarige dochter onder de arm uit het oorlogsgebied in Syrië. Haar dochter spreekt inmiddels vloeiend Nederlands en studeert voor verloskundige. Toch is het voor Somaya niet zo makkelijk. Ze wil graag een cateringbedrijf beginnen, kan onwijs goed koken, heeft alle papieren al, alleen de bank weigert haar een lening vanwege de taalachterstand. De inburgerking wil weten hoe het nu precies zit en schiet Somaya te hulp!

Aflevering 5 
Ben je 26 jaar geleden gevlucht naar Nederland en dan spreek je nog steeds geen goed Nederlands? Waarom, vraagt de Inburgerking zich af. Kareem is op z’n 30e jaar gevlucht uit Irak, had direct werk in Nederland, maar zit nu zonder werk thuis. Wat is er gebeurd? De Inburgerking zoekt het uit en probeert te helpen!

 

Aflevering 4 
Het gezin Alahmad uit Syrie moest vluchten uit de oorlog, maar de vader van het gezin werd gevangen genomen, gemarteld en mishandeld. Vandaag de dag heeft hij daar nog steeds veel last van. Vader en dochter doen hun verhaal bij de Inburgerking en leggen uit waarom ze zo graag Nederlands willen spreken, maar ook waarom dat juist zo lastig gaat.

Aflevering 3
Behmend was in een Koerdisch ziekenhuis in Syrië aan het werk als talentvolle radioloog. Toen hij verplicht werd om te vechten in de oorlog vluchtte hij het land uit met zijn hele familie. Nu in Nederland wil hij graag weer aan de slag in een ziekenhuis, maar ondanks zijn onwijs sterke wil, houdt de taal hem tegen. De Inburgerking zoekt uit wat hij kan doen.

Aflevering 2
Je doet als statushouder zo je best, maar meer dan 10.000 euro voor taalcursus? Twee broers zijn gevlucht uit Syrië voor de oorlog. Ze hebben beide inmiddels een baan als loodgieter en proberen met hun hobby vissen beter Nederlands te leren en te integreren, want aan de inburgeringscursus hebben ze maar weinig gehad vinden ze. Een losse taalcursus kost ze zoveel geld dat ze er eerst jaren voor moeten sparen. De inburgerking probeert hun te helpen.

Aflevering 1
Je bent 16 jaar oud en gevlucht uit je land en vreest voor je leven op een rubberbootje op de Middellandse Zee. Adisalem vluchtte uit Eritrea en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Hij is nu 18 jaar oud, heeft 2 baantjes en probeert Nederlands te leren. Toch loopt hij nu vast. De taal zorgt ervoor dat hij in armoede blijft leven en geen carrière kan beginnen. De inburgerking probeert hem te helpen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat