Inzamelingsactie van Wijkpaleis om pand in Middelland te kopen daverend succes

De inzamelingsactie van het Wijkpaleis in Middelland heeft honderdduizenden euro’s opgeleverd. Daarmee kan het Wijkpaleis, het buurthuis van Middelland, met de hulp van buurtbewoners het pand aan de Claes de Vrieselaan kopen. Dat is een lang gekoesterde wens.

Het Wijkpaleis maakte in 2019 de afspraak gemaakt om het pand binnen drie jaar te kopen. De huurprijs is eigenlijk te hoog voor het buurthuis. Om niet het hele koopbedrag te hoeven lenen bij de bank, startte het Wijkpaleis met een zogenoemde crowdlending. Er wordt dan geen geld geleend van de bank, maar in dit geval van buren en wijkbewoners.

En dat gebeurde op een heel bijzondere manier, waar OPEN Rotterdam eind september over schreef. Het Wijkpaleis startte toen met de campagne om iedere steen in het pand te koop te zetten.

Duizelingwekkend bedrag opgehaald
Tot 30 november kunnen Rotterdammers zich inschrijven tegen een bedrag om een klein beetje eigenaar te worden van het Wijkpaleis. “Wat is nou een bank? Je zet je geld toch op het Wijkpaleis?”, zei buurtbewoner Bruna Setola, die ook een deel van het pand aankocht. Mede dankzij haar heeft het Wijkpaleis maar liefst 590.000 euro opgehaald.

Een duizelingwekkend bedrag, dat nog kan oplopen, want de actie eindigt aan het eind van deze maand. Volgens Lot Mertens, vrijwilliger bij het Wijkpaleis, is er nog 35.000 euro nodig om het gehele pand te kopen. “Maar het is sowieso al een zeer groot succes, omdat we in eerste instantie ‘maar’ 233.000 euro als streefbedrag hadden.”

Wijkpaleis roept hulp van Rotterdammers in om pand te kunnen betalen