Jaarlijkse herdenking bij de ‘Muur’

Op zondag 30 juli worden, bij de ‘Muur’ en het Joods Kindermonument op de Eva Cohen-Hartogkade aan de Stieltjesstraat, de slachtoffers van deportaties van Joodse Rotterdammers en Joden van de Zuid-Hollandse eilanden herdacht.

De ‘Muur’ is een belangrijk Rotterdams monument. Het herinnert ons aan de vele Rotterdamse Joden die hun reis in de Tweede Wereldoorlog vanaf deze plek begonnen. Voor velen eindigde deze reis in de kampen Sobibór en Auschwitz-Birkenau.

Loods 24 werd in de Tweede Wereldoorlog gebruikt als verzamelplaats voor deportatie en werden Joodse Rotterdammers naar werk-vernietigingskampen weggevoerd.

Door middel van een oproep om voor de Duitsers te werken, melden op 30 juli 1942, 1100 Rotterdammers zich bij de Loods. Op 4 oktober werden vrouwen en kinderen in Loods 24 samengebracht en op transport gezet. Een paar dagen later waren dit de Joodse Rotterdammers vanaf 60 jaar.

Het Israelitisch ziekenhuis aan de Schietbaanlaan, Het Israelitsch weeshuis en Israelitisch Oude Lieden Huis werden op 26 februari 1943 ontruimt door de Duitsers.

Loods 24 werd in de jaren vijftig afgebroken, op één stukje muur na. Dit stukje muur is blijven staan en is sinds 1992 een herdenkingsmonument.