Jenny wil heropening van Diergaarde Blijdorp afdwingen met petitie

Jenny wil heropening van Diergaarde Blijdorp afdwingen met petitie

Diergaarde Blijdorp moet zo snel mogelijk weer open, aldus Jenny van Klei. De dierentuinliefhebber vindt het onterecht dat dierentuinen gesloten blijven, omdat ze ervan overtuigd is dat het openen veilig kan. Daarnaast is een heropening belangrijk voor de bezoekers én dieren. Ze is daarom samen met drie anderen een petitie gestart, die al ruim 1.700 keer is ondertekend.

Voor publiek toegankelijke ruimten gelden coronamaatregelen en die worden voorlopig nog niet versoepeld. Hierdoor blijven ook dierentuinen nog gesloten. “Maar dierentuinen zijn niet zomaar publiek toegankelijke locaties”, vinden de initiatiefnemers van de petitie.

“Dierentuinen zijn alleen tegen betaling toegankelijk voor een bepaald aantal bezoekers met een tijdslot, er gelden strenge coronamaatregelen en het is voornamelijk in de buitenlucht. Het is veilig genoeg om te openen”, schrijven ze.

Gemis
Dierentuinliefhebber Jenny van Klei is één van de initiatiefnemers van de petitie. Ze bezocht wekelijks dierentuinen en mist dat nu enorm. “Blijdorp is mijn thuisdierentuin, maar ik mis ook de andere dierentuinen.”

Maar vinden de dieren in de parken het niet fijn, die rust zonder parkbezoekers? “Sommige dieren vinden het misschien lekker rustig, maar er zijn ook zeker dieren die bezoekers missen. Ze vervelen zich zonder mensen waarmee ze zijn groot gebracht. IJsberen sloven zich bijvoorbeeld graag uit voor mensen.”

Oplopend verlies

Dierentuinen zijn alweer gesloten sinds december. Blijdorp heeft een omzetverlies van 13 miljoen opgelopen, maar heeft nog dagelijks 50.000 euro aan vaste kosten. “Als mensen weer een kaartje mogen kopen, zijn er weer wat inkomsten. Ik heb me nooit onveilig gevoeld toen de dierentuinen nog open waren”, vertelt Jenny.

Volgens de dierentuinliefhebber werden de coronamaatregelen goed nageleefd toen de dierentuinen tijdelijk open konden vorig jaar. “Bezoekers hielden goed afstand en vrijwilligers werden ingezet om alles in de gaten te houden.” Ze hoopt dat de dierentuinen snel weer open kunnen. “Al is het alleen maar de buitenruimte: de regering moet inzien dat het kan en hoe belangrijk het is.”