John begint voedselbank in Vreewijk: ‘Eén maaltijd maakt een groot verschil’

John van Bruggen uit Vreewijk is een bijzonder initiatief gestart: Hij is een voedselbank begonnen voor buurtgenoten. John is werkzaam bij de voedselbank en het eten dat overblijft neemt hij mee en deelt hij elke vrijdag uit aan buurtbewoners die weinig te besteden hebben.

“Ik ben een aantal weken geleden spontaan begonnen”, vertelt John. “Bij de voedselbank waren spullen over en zo is het idee ontstaan. Ik wil graag mensen helpen die in armoede leven, omdat ik zelf ook zo heb geleefd.” John is bij de voedselbank gaan werken nadat hij er jarenlang kwam voor eten. Inmiddels werkt hij al zeventien jaar.

John heeft in het pand van Bewoners Organisatie Vreewijk een kleine ruimte gekregen om producten uit te delen. “Ik heb een verzoek ingediend om een officiële voedselbank te worden,” legt John uit. “Maar tot dat goedgekeurd wordt, kan ik nog geen donaties ontvangen.” Om deze reden is John nu nog afhankelijk van het eten dat overblijft bij de voedselbank. “Er is niet altijd evenveel over, dus ik app de mensen die op de lijst staan altijd.”

Er staan nu twaalf mensen op de lijst. De meesten hiervan kent John uit de wijk, of via de bewonersvereniging. De buurtbewoners waar John het eten aan uitdeelt, komen niet in aanmerking voor de voedselbank omdat ze bijvoorbeeld net iets te veel verdienen, maar hebben alsnog moeite om het hoofd boven water te houden. “Je ziet het gewoon aan mensen of ze het nodig hebben. Voor veel bewoners maakt een gratis maaltijd een groot verschil.”