Jonge mantelzorgers staan centraal in Met alle liefde

Jonge mantelzorger
Een jonge mantelzorger is iemand die voor een familielid zorgt. Er kan in de familie of het gezin sprake zijn van een ziekte, lichamelijke/verstandelijke beperking, een psychische stoornis of een familielid met een verslaving. Een jonge mantelzorger kan bijvoorbeeld een zieke oma hebben waarvoor hij of zij boodschappen haalt of broertjes of zusjes die hij uit school moet ophalen omdat mama of papa langdurig ziek is. Het kan ook om kleine taken gaan die de jongeren uitvoeren om hun familie te helpen. Daarnaast is mantelzorg ook geestelijk. Een kind waarvan de moeder een depressie heeft, is jonge mantelzorger. Nog niet iedereen is bekend met deze vorm van mantelzorg.

Met alle liefde
‘Met alle liefde’ is een serie van minimaal zes afleveringen. De serie gaat over jonge mantelzorgers uit Rotterdam. Per aflevering nemen wij een kijkje in het leven van zo een jonge mantelzorger. Wij maken kennis met de taken van de jonge mantelzorger en de zorgvrager. Tijdens deze serie zullen verschillende vormen van jonge mantelzorg naar voren komen.

Aflevering 6: Hayley
Hayley is een jonge mantelzorger van 23 jaar. Zij draagt de zorg voor haar moeder die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft.

Hayley heeft op jonge leeftijd al voor zichzelf moeten zorgen. Als haar moeder niet lekker in haar vel zat, wist Hayley dat ze haar met rust moest laten. Maar ze wist dat haar moeder voor haar klaar staat, waardoor ze zich nooit eenzaam of angstig heeft gevoeld.

Als kind mistte Hayley het om ‘even kind te zijn’ zonder zorgen. Daarom werkt zij nu als ‘tante’ bij Stichting Tante Joy. Deze stichting organiseert logeerweekenden en dagjes weg voor jonge mantelzorgers. Als tante gaat zij mee en probeert ze andere jonge mantelzorgers een leuk weekend of dagje te bezorgen.

Naast het dragen van verantwoordelijkheid voor haar moeder en andere jonge mantelzorgers, is Hayley moeder van Elaija. Ze heeft van haar moeder geleerd om altijd voor haar kind klaar te staan en dat is ook wat zij zal doen. En haar moeder is de liefste oma!

 
Aflevering 5: Thom
In aflevering 5 van ‘Met alle liefde’ staat het verhaal van de 10-jarige mantelzorger Thom centraal. Samen met zijn moeder Cathy zorgt hij voor een deel van het gezin. Zijn grote broer Jordy heeft namelijk autisme, ADHD en een licht verstandelijke beperking. Hierdoor moeten hij en zijn moeder zorgen voor veel structuur in het gezin. Ook de vader van Thom heeft zorg nodig, want hij heeft diabetes. Wanneer zijn vader een hypo krijgt, moet Thom goed voor hem zorgen.
 

 
Aflevering 4: Floris en Zara
Zara (13) en Floris (11) zijn jonge mantelzorgers. Zara is de oudere tweelingzus van Tom en Floris is het jongere broertje. Tom heeft tijdens zijn geboorte zuurstoftekort gehad, waardoor hij lichamelijk beperkt is en een ontwikkelingsachterstand heeft. Begrijpen kan Tom heel goed, maar zichzelf uiten gaat wat moeilijk. Tom kan niet goed lopen en goed praten.

Zara en Floris staan altijd voor Tom klaar. Zij zorgen niet voor hem door zijn broodjes te smeren en de was te doen, maar helpen hem bij spelletjes, met voorlezen en vertalen hem voor anderen. Hun band is dan ook sterk, en dat is te zien!

Aflevering 3: Zoë
Zoë is een 11-jarig meisje en is mantelzorger van haar moeder Ingrid. Ingrid heeft depressies en door zuurstoftekort bij haar geboorte heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen. Daarnaast heeft ze door traumatische ervaringen in haar jeugd borderline persoonlijkheidsstoornis. Voor mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis is het moeilijk hun emoties te reguleren.

Zoë heeft dagelijks te maken met de moodswings van haar moeder. Om af en toe een pauze te nemen van haar mantelzorgtaken, gaat Zoë naar Stichting Tante Joy. Deze stichting organiseert logeerweekendjes voor jonge mantelzorgers. Sandra is samen met haar vriendin Jolanda deze stichting begonnen, omdat ze als psychiatrisch verpleegkundige in aanraking komt met kinderen van ouders met psychische ziekte.

Aflevering 2: Angelique van Vliet
In aflevering 2 van ‘Met alle liefde’ gaat het verhaal van jonge mantelzorger Angelique van Vliet verder.
 
In haar jongere jaren was Angelique een emotioneel belaste mantelzorger van haar moeder. Alhoewel het nooit gediagnosticeerd is, vertoont haar moeder trekjes van autisme. Angelique en haar moeder botsten daardoor in haar jongere jaren. De problemen zijn nu verleden tijd. Zoals oma Cisca vol liefde zegt: “Amy heeft ons samengesmeed”. 
 

 
Aflevering 1: Angelique van Vliet
Op 20 jarige leeftijd kreeg Angelique haar dochtertje Amy. Tijdens haar zwangerschap en bij de geboorte was nog niet duidelijk dat Amy een beperking had. De eerste tekenen dat er iets mis was, waren de epileptische aanvallen toen zij vijf maanden was. Verder kwamen de problemen pas aan het licht toen de wereld van Amy groter werd en haar ontwikkeling achter bleef. Ondertussen is Amy zes jaar. Er is geconstateerd dat zij een vorm van autisme en een stofwisselingsziekte heeft.

Naast haar moederschap is Angelique vrijwilliger. Zij ondersteunt mantelzorgers met administratieve taken en formulieren. Haar droom is dan ook om hiermee door te gaan en een stichting op te zetten voor (jonge) mantelzorgers.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat