Jongeren gokken vaker op sportwedstrijden: ‘Je hebt bijna geen bijbaan meer nodig’

Zes op de tien Nederlandse jongeren overwegen te gokken op sportwedstrijden, zoals het EK. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek in het kader van de ‘speel geen spelletjes met geld’ campagne van het Loket Kansspel. Dit loket is een steunpunt van de overheid en helpt mensen met gokproblemen. Wij spraken met drie Rotterdamse jongeren over gokken en de risico’s: “Ik zet daarom meestal kleine bedragen van ongeveer 5 à 10 euro in.”

Voetbaltoto
Danny* (24) en Jeremy* (26) gokken via Toto op voetbalwedstrijden, zoals het EK. Toto is te spelen via een app of te koop bij de sigarenboer of supermarkt. Op het platform wordt gebruikgemaakt van bepaalde quoterings. “Vandaag speelt Oostenrijk tegen Frankrijk. Ik voorspel wie wint en de quotering bepaalt mijn winst’’, zegt Jeremy. Danny voegt daaraan toe: “Stel Oostenrijk heeft een quotering van 1,5 en Frankrijk 3. Als ik op Frankrijk inzet, wordt mijn ingelegde geld drie keer vermenigvuldigd.”

Danny en Jeremy zijn recreatieve gokkers die gokken voor de lol. Het liefst doen zij dit vooral tijdens grote voetbaltoernooien als het EK, WK en Champions League. Danny gokt zelf het liefst pas vanaf de achtste of kwartfinales ongeveer: “Dan wordt het spannender en weet je niet welke kant het opgaat wat zorgt voor een bepaalde kick.” Hij begon op zijn zestiende met gokken: “In mijn buurt en vriendengroep was het zeer populair. Hierdoor raak je op een gegeven moment ook geïnteresseerd en koop je je eerste lotto.’’

De jongeren gokken om verschillende redenen. ‘’Het is gemakkelijk omdat je altijd en overal wel kan spelen en je kan er ook nog eens forse bedragen mee winnen’’, vertelt Jeremy. Ook Danny laat weten dat het superleuk is dat hij met Toto zijn passie voor voetbal kan combineren met geld verdienen: “Je kijkt naar een wedstrijd met een ander gevoel. En tuurlijk is het ook leuk dat je in een keer honderden euro’s kan verdienen. Soms hoef je dan amper een bijbaan meer te zoeken.’’

Risico’s
Om jongeren te behoeden van de risico’s heeft Loket Kansspel de campagne ‘Speel geen spelletjes met geld’ in het leven geroepen, zo meldt de NOS. Deze campagne is gericht om jongvolwassenen te wijzen op de valkuilen van het online gokken en inzicht te geven in hun eigen gedrag. “Je ziet dat jongeren de risico’s regelmatig onderschatten.”

‘’Ik ben me er van bewust dat je verslaafd kan raken aan de adrenalinekick. Dat je het toch nog een keer wil proberen als je verliest of juist wint. En hierdoor veel geld kan verliezen”, vertelt Danny. Daarom zet Danny meestal kleine bedragen van ongeveer 5 a 10 euro in. In al die jaren dat hij gokt, heeft Danny ongeveer 200 euro verloren.

Vanwege de risico’s besloot Jeremy pas op zijn achttiende met gokken te beginnen: “Op die leeftijd ben je meer bewust van de risico’s en kan je op tijd stoppen.’’ Om het risico te verkleinen dat er veel geld verloren gaat, verdiept Jeremy zich voor het gokken goed in de eerdere prestaties van de teams. ‘’Als er twee grote clubs tegen elkaar spelen en je weet echt niet wat de uitslag zal zijn dan ga je op je gevoel af.’’ Ook Danny pakt het op deze manier aan in combinatie met zijn algemene voetbalkennis.

De 26-jarige Martin gokt niet voor geld, maar voorspelt voetbaltoernooien met vrienden via Scorito. “Ik kies er bewust voor om geen geld in te zetten voor wedstrijden, omdat ik het voorspellen van wedstrijden leuk wil houden. Ik zie vaak in mijn omgeving dat mensen die geld inzetten voor wedstrijden niet normaal kunnen genieten van wedstrijden, omdat de uitkomst belangrijker wordt dan de wedstrijd zelf. Ook valt het mij op dat ze telkens hogere bedragen inzetten, waardoor de kans op het verliezen van meer geld groter wordt.’’

*Voor het schrijven van dit artikel zijn fictieve namen gebruikt, omdat de jongeren anoniem willen blijven.